Vad illumos är och är inte

När jag skrev nedsättande om illumos igår, fick jag lite välförtjänt stift.

Stora datamängder, Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering, Enterprise, Eyeing Oracle Openworld: vad som väntar, Enterprise, Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt, Cloud, Arbetsdag hastigt grepp mitten? market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

Därför kan det vara lämpligt att diskutera vad illumos är och inte är.

Illumos är en gaffel av Open Solaris, men det är en gaffel av en speciell typ.

En normal gaffel tar dagens kod och släcks i en ny riktning med det. Gradvis den gaffelformade programmet och roten divergera.

Illumos kommer inte att vara så. Det kommer att expandera på och stödja vad Oracle erbjuder under CDDL som “Opensolaris”, men om Oracle gjorde en fullständig omskrivning under de närmaste åren, vilket gör det illumos gör under tiden irrelevant, då illumos anpassar sig till den nya versionen.

Det är mer av en redneck gaffel, en gaffel vars släktträd inte gren.

Nexenta gör allt detta att driva NexentaStor, vilket beror på vissa Opensolaris kapacitet. Det fungerar med två andra Opensolaris distributioner, BeleniX och Schilli. Det är en semi-självständig verksamhet, en programvara skärgård.

Illumos är en slags urtag för missnöjda Solaris kunder som inte vill göra affärer direkt med Oracle, men fortfarande är beroende av kapaciteten hos den gamla Opensolaris för sina affärsmodeller. Som Nextenta gör.

Inte för att det är något fel med det. Men det gör inte Opensolaris verkligen öppen. Bidragen till illumos omfattas skärs av vid knäna vid nästa Oracle release. Illumos kommer att spela någon roll i Oracle utveckling färdplan.

Om du gillar det och behöver det, erbjuder illumos en välkommen hem till dig. Men om du vill och behöver sann öppen källkod, som du kan bidra och har samma relation med, leta någon annanstans.

Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering

Kollat ​​Oracle Openworld: Vad som väntar

Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt?

? Arbetsdag griper mid-market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion