Ubuntu arbetar på nya Linux installationsprogrammet

Vill du veta hur man berättar riktiga Linux nördar från människor som bara använder det? Fråga dem vad deras favoritprogram förpackningssystem är. Hardcore gamla skolan Linux-användare kommer snart att berätta allt handlar om RPM vs DEB och innan det är över någon är säker chime om att gå direkt till källkoden ala Gentoo Linux Portage.

Den korta versionen är att det finns en hel del Linux programvara packning och installationssystem där ute redan, men Ubuntu kommer snart att lägga till en annan en.

Canonical, Ubuntu moderbolag, gör detta eftersom, som Ubuntu flyttar in, försöker bli populära operativsystem konsument på smartphones och surfplattor, behöver den en snabbare, enklare sätt för oberoende programvaruleverantörer (ISV) är att få sina program till kunder. Ubuntus utvecklare webbplats beskriver installationsprogrammet problem i dessa termer

Idag står vi inför en stor utmaning i Ubuntu. Om en ansökan författare vill få den senaste versionen av sin mjukvara i Ubuntu de har två alternativ

1. En Ubuntu utvecklare paketerar programvara och levererar det i utvecklingsversionen.

2. App utvecklare kan lämna in sina program via MyApps i den stabila utgåvan för granskning.

Varken är idealiska. Så det är att

Målet här är att erbjuda en säker, pålitlig medel som app-utvecklare kan ladda upp sina stabila utsläpp direkt till Ubuntu.

Med detta mål i åtanke vill vi lösa de gemensamma flaskhalsar som vi har upplevt med den nuvarande processen för app-utvecklare

Vi bör inte förlita sig på manuella omdömen om programvara före införandet. Manuella recensioner har visat sig orsaka en betydande flaskhals i MyApps kö och de kommer inte skala effektivt som vi växer och öppnar upp Ubuntu till tusentals appar.

Kräver app installation i katalogen / opt är betydligt utmanande att apputvecklare och inte bra stöd i Ubuntu, vilket bör göras transparent för utvecklaren.

Vi vill också förbättra plattformen upplevelse för både användare och utvecklare som bygger applikationer för Ubuntu

Ubuntu 13.04 Review: Linux för den genomsnittliga Joe eller Jane, Ubuntu 13,04 release: Att lägga grunden för OS “telefonen och Tablet framtid, ubuntu Touch beta är redo för testning, Ubuntu smartphones kommer till två regioner i oktober, Ubuntu Touch förberedd för 20+ smartphones och surfplattor

Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Tillhandahålla en standard, stabil och användbar plattform för utvecklare, och en snabb väg att leverera sina program till Ubuntu-användare

Ge användarna en säkrare tillgång till den växande ekosystem av oberoende applikationer som utvecklas för Ubuntu.

Hålla användaren informerad och kontroll över vem som tillhandahåller programvara de installerar, och vilken tillgång till deras system kommer att ha.

Colin Watson, en lång tid Canonical programvara ingenjör som har arbetat på både Debian och Ubuntu Linux, förklarade – i ett e-postmeddelande till Ubuntus utvecklare sändlistan – hur de ska ta itu med dessa frågor. Målet, Watson skrev är “att göra det snabbare och enklare för app-utvecklare att få sina program i Ubuntu. Det finns flera stycken … men det verkar uppenbart att en av dem är en slags förenklad förpackning format som vi kan erbjuda tredje -party applikationsutvecklare. ”

Detta betyder inte att Ubuntu kommer att dumpa DEB metod som den använder för närvarande. Watson skrev, “Detta är inte syftar till att ändra paket som redan ingår i Ubuntu arkiv,. För det mesta våra befintliga system fungerar bra för dem, och de tenderar att ha icke-triviala beroendestrukturer Vi fortsätter att använda dpkg och apt för att bygga Ubuntu operativsystem, synkronisering med Debian, och så vidare.

I stället är omfattningen av vad Watson har arbetat med under en pakethanterings setup för “appar som bygger på en fast” bassystem, “som i fallet med det ursprungliga målet på Ubuntu telefon / tablett arbete skulle vara körtidsdel av Ubuntu SDK [Software Developer Kit]. den radikalt minskat beroende struktur innebär att de flesta program kommer att Ubuntu-SDK specifika att börja med, även om jag skulle vilja se till att paketformat designen inkluderar tillräckligt stöd up-front att tillåta detta att vara användbara för andra plattformar som definierar lämpliga bas systemprofiler i framtiden. ”

Detta är fortfarande mycket ett pågående arbete. När det gäller den uppenbara invändningen om varför inte använda någon av de befintliga Linux paketsystem, eller ens låna Android apk-fil (APK), svarade Watson, “Många av de befintliga app förpackningssystem är mer av en återspegling av det system som de var byggd för än något annat. Om man tittar på, säg, Android APK-format, är det i huvudsak en zip-fil med en uppenbar och vissa konventioner om Dalvik klass installation och liknande. de flesta av de andra mobilappar format är likartade. saker som Listaller kanske vara en rimlig passning, men jag är orolig för att importera saker som en fullständig beroendelösare i detta: mycket men jag älskar beroendebaserad förpackningssystem, de med nödvändighet medför att skanna systemet förpacknings databasen någon gång och jag skulle mycket hellre app paket till vara så oberoende av det som möjligt, främst för prestanda utan också för att vara så skott som möjligt. ”

Det är inte att säga att Ubuntu är att uppfinna hjulet på nytt. Watson skrev, “proof of concept Jag skrev också är inte helt ny kod. Det är liten på grund av using.deb som en container format (minus utvecklarskript, fulla beroenden, etc.), så jag får spara ansträngning genom att använda dpkg att packa saker, som lämnar oss utrymme att selektivt använda mer av sina funktioner i framtiden om vi vill. ” Som Watson läggas i ett annat meddelande, “För att vara tydlig – hi Slashdot – Jag är väldigt förtjust i dpkg / apt systemet och har lagt en hel del arbete på det under det senaste decenniet eller så, både på min egen tid och för betala, jag tycker att det är utmärkt och har ingen lust att döda den.

Så medan Ubuntu kommer att lägga till ytterligare ett Linux-program förpackningsmetod, det bygger på vad som gått före för att ge ISV ett snabbt och enkelt sätt att få sina ansökningar till Ubuntu beröring enhetsanvändare. Även om det är väldigt mycket ett pågående arbete, bör slutresultatet hjälpa Ubuntu har en rik uppsättning av program när, Ubuntu smartphones och surfplattor börja levereras senare i år.

 Berättelser

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone