SAP Solution Manager fortsätter att förvirra

SAP: s Solution Manager har SAP viktigaste vapen för att ta itu med dyra uppgraderingar, hålla SAP byggnad flytande och under kontroll. Det är också utformad för att vara ett värde bidragsgivare som motiverar nuvarande underhåll avgiftsnivåer. Det är teorin.

I praktiken de som såg på det i 2008-9 tenderade att säga att det är fem miles bred och en tum djup. När jag tittade på den under förra årets SAP TechEd, sa jag att bedömningen var felaktig. Det var åtminstone 50% djupare. När demo’d till mig, var det självklart lösningen var kort på vital innehåll, sade en fråga SAP det var aggressivt bedriver. Det faktum att detta är en produkt som är snabbt utvecklas, även om dess rötter går tillbaka 10 år, innebär min nuvarande kunskap är nästan säkert föråldrad. Men i bakre kanalerna och forum grumblings och gnäller har fortsatt i snabb takt.

Runt den tiden skrev David Dobrin en intressant pjäs på Sol Man (eftersom det är mer tillgivet känt) hävdade att

1. För att få fördelarna med Sol Man absolut kräver betydande investeringar på den del av kunden.

2. Det verkar inte vara så att Sol Man har utformats med målsättningen att SAP har nu för det i minnet. Det verkar vara en produkt som var avsedd att vara en sak som nu förvandlas till ett annat syfte.

3. De områden av intresse att Sol Man löften är verkligen viktigt, och det är åtminstone möjligt att kunderna kan få stor nytta av det, om de sätter i arbetet.

4. Vid slutet av dagen, fast, verkar det denna ödmjuka observatör att SAP måste sätta mer hud i spelet.

Hur mycket har förändrats? Tony de Thomasis (inloggning krävs) en SAP Mentor och SAP Netweaver infrastrukturarkitekt på Australia Post gjort den typ av investeringsåtagande att Sol Man kräver. I processen Tony gav en fast rad tips som kunderna kan använda för att få ut det bästa av produkten. So far so good, förutom att bland annat kräver Sol Man tjänster av en top notch GRUND person. Jag likna dessa folk till Oracle Aces – rock som kan lösa problem på en bråkdel av den tid som vanliga dödliga. Och att vara rockstjärnor, det finns inte så många av dem runt.

Under tiden har SAP har ursinnigt främja Sol Man certifiering och internt, är ryktet att så många som 90% av SAP-konsulter är Sol Man certifierade. Jag har mina egna åsikter om certifiering som kan trålas genom en annan tid, men i ett nötskal, medan jag gratulera SAP för att göra push, jag undrar värdet av att uppnå certifiering.

Med tillstånd av Panaya undersökning: n = 347

Är mycket av denna godhet som strömmar tillbaka in i marknaden? En undersökning som gjordes på uppdrag av Panaya i april och publicerade igår antyder något annat. Eller åtminstone inte ännu. Var medveten om att Panaya tillhandahåller verktyg som bidrar till att eliminera testtid i SAP uppgraderingar. Panaya är inte direkt konkurrerande SAP men kompletterar varandra. Dess viktigaste resultaten

Jag frågade en av Panaya rådgivare om undersökningsmetoden för som vi vet, hur frågorna är inramade kan påverka forskat utfall. I det här fallet var jag övertygad om att tillräckligt hade gjorts för att göra resultaten värd uppmärksamhet.

Grafiken visar att någonstans mellan 31% och 69% av de tillfrågade inte använder Sol Man på någon av de funktionella dimensioner. Varför? Panaya inte framkalla kvalitativa svar. Oavsett bör SAP frågar sig samma fråga. Det faktum 51% av de tillfrågade är inte helt användning av lösningen bör inte vara en överraskning. Hur många av oss använder 100% av faciliteter som erbjuds i någon lösning? Ett aggregat 26% antingen sällan eller delvis använda funktioner antyder att det finns fortsatta problem kring användbarhet och förståelse.

En tolkning kan vara att bristande dokumentation av kunderna bidrar till värdeminskning. Men faktum hela 25% inte förstår värdet Sol man ger till bordet är ett problem för SAP som är utmaningen av komplexitet. Med tanke på vad jag såg i höstas, det är ingen överraskning. Vacker teknik gjord för att likna en X-ray i en flygplansmotor och med ungefär lika mycket lockelse till någon i desperat behov av förenkling.

Jag märkte inte Sol Man får mycket uppmärksamhet under SAPPHIRE och det är synd denna undersökning kom ut efter händelsen. Det skulle ha varit bra att ställa chefer vad de tänker på de resultat som exponeras av Panaya forskning.

Som SAP fortsätter på sin uttalade strävan att hjälpa kunder att ge värde från investeringar jag skulle föreslå att åtminstone behöver Sol man en allvarlig och snabb-over tillsammans med att erbjuda kunderna en öppen och ärlig bedömning av den sannolika kostnaden / värde ekvation.

Den översta skäl citeras för att använda SAP Solution Manager är det centrala systemet Administration (19%), följt av systemövervakning (14%) och projektledning (13%) .; toppen fördelen med att använda SAP Solution Manager är kontroll (42%). En stor 20% av de svarande är osäker på vilken nytta de får från SAP Solution Manager,. Komplexiteten i SAP Solution Manager är den största utmaningen i att använda systemet (32%). En fjärdedel av de svarande förstår inte värdet av SAP Solution Manager och tycker att det är en utmaning,. Dokumentera affärsprocesser i SAP Solution Manager är nyckeln för att använda en del av sin avancerade funktioner. Men 42% av de svarande inte har dokumenterat några av sina affärsprocesser i SAP Solution Manager och endast 3% har fullt dokumenterat sina affärsprocesser,. Systemövervakning är de mest använda funktionerna i SAP Solution Manager. Service Desk Job Scheduling och Incident Management är de minst använda funktionerna,. I genomsnitt SAP Solution Manager funktioner går oanvända med 51% av de tillfrågade, 10% använder dem sällan, 16% använder dem delvis, 12% använder dem ganska bit, och endast 8% använder dem fullt ut.

En handfull mycket ljusa människor som har kunskap att få valuta är inte tillräckligt i ett universum av tusentals företag uppmanas att flytta till den senaste versionen av SAP Business Suite medan gräl begränsade resurser. Med fler SAP certifierade konsulter är en startpunkt och en ledande indikator på engagemang. Nu samma människor måste komma ut i området och snabbt visa att det är allt värt trots allt.

Den fullständiga undersökningen kan laddas ner via denna länk.

UPPDATERING: Tom Wailgum på CIO.com väcker den uppenbara frågan: vem tror du? Svaret är både och. Ja, kan värdet fått från Sol Man men inte många uppnår värdet för alla de skäl som anges. Om något. Jag skulle argumentera Panaya forskning stödjer den allmänna tonen i vad jag har sett i anekdoter.

Som vanligt, SAP antar standard “Vi har rätt och när vi inte vi gör allt vi kan” läge

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Som svar på Panaya forskning, SAP: s Jim Dever, chef för Americas medierelationer, skriver i ett e-post: “Vår egen ny forskning visar på betydande avkastning på investeringar som kan uppnås, och vi är fast beslutna att tillhandahålla verktyg och utbildnings resurser som hjälper våra kunder att bättre förstå fördelarna med Solution manager och hur man sätter det på bästa sätt inom sina IT-landskap. ”

Mycket bättre att erkänna Panaya konkurrerar inte (det är en partner) och att Panaya forskat SAP: s egna kunder med ett uttalande som säger vad alla runt detta ämne vet utom SAP mediekontakter. “Vi måste titta på detta Ja, fortsätter Sol Man till utvecklas och vi är medvetna om frågor som behöver ta itu med. under tiden vi har aggressivt fört en politik för att äta vår egen hundmat genom att få våra konsulter utbildad och certifierad i denna viktiga teknik. vi har framgångshistorier och kommer att sträva efter att få dig de kundreferenser så snart som möjligt. ” Inte för att jag skriver PR tal …

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget