Varför är Intel backa upp Apples konkurrens?

I en tyst medgivande att låga marginaler Wintel leverantörer inte kan konkurrera med Apple, meddelade Intel förra året $ 300.000.000 Ultrabook fonden

Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, rörlighet; $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

investera i företag som bygger hårdvaru- och mjukvaruteknik med fokus på att förbättra hur människor interagerar med Ultrabooks, uppnå heldagsanvändning genom längre batteritid, vilket möjliggör innovativa fysiska design och förbättrad lagringskapacitet. Det övergripande målet för fonden, som kommer att investeras under de kommande 3-4 åren, är att skapa en cykel av innovation och systemfunktioner för denna nya och växande kategori av mobila enheter.

Sedan höjt ante med en $ 100.000.000 AppUp fond

Fonden kommer att investera i mjukvara och tjänster företag som utvecklar innovativa tillämpningar och digitalt innehåll för den mobila och PC ekosystem finns på Intel AppUp center, Intels bekvämt, personlig och säker App Store för netbooks, konsument bärbara datorer och Ultrabooks.

Intels App Store, Sedan finns Intel AppUp center, som ser lite ut som Apples App Store, minus alla apps

Intel AppUp center levererar alla de senaste PC-program, allt på ett och samma ställe.

Ursprungligen startades 2010 för att främja Atom program, har de omformats för Ultrabooks.

Exitstrategi;? Det är ovanligt för OEM-leverantörer att investera stora pengar för att stötta upp en kund mot en annan. Det är som om tyska transmissions tillverkare ZF Friedrichshafen – grundat byFerdinand von Zeppelin – investerat miljontals att främja Chrysler över BMW.

Men större fråga – förutsatt dessa investeringar är avsedda att ge en avkastning – är: hur ska Intel få sina pengar tillbaka? HP investerar inte mycket i datorer. Alla andra PC-leverantörer är kontanter spänns. Endast Apple lägger regelbundet ut ett par hundra miljoner för lovande företag.

Så om Intel Capital plockar en vinnare – och register över dagordningen drivna investeringar är prickig – Apple kan hamna äga dem ändå.

Lagrings Bits ta, Intel ser samma innovationsbrist – tack vare låga marginaler – i PC-industrin som jag diskuterade i förra veckans debatt och i Can Wintel vinna Ultrabook marknaden? Och de är orolig för det.

Det stora problemet är Wintel modell: Microsoft gör OS och Intel gör motorn – både med stora vinster – lämnar PC-leverantörer på marginalerna, både från en produkt och budgetplanen. Men Intels investeringar inte kommer att hjälpa det.

Intel som helhet kommer att göra bäst genom att göra produkter som är relevanta för kunderna. Tyvärr Intels ingenjörskultur verkar gift med stora arkitektoniska visioner – NetBurst, Itanium, RDRAM, FB-DIMM – i stället för en klarögd fokus på de verkliga trender och behov på marknaden (se Intels bästa och sämsta).

Om de är sant att bilda, Haswell – strömsnåla arkitektur på grund av nästa år – fortfarande inte kommer att kunna konkurrera med det bästa från ARM. Och med konsumenternas behov stel på en blandning av e-post, surfa, musik och filmer, kan energiförbrukningen vara viktigare än förbättrad prestanda.

Jag hoppas Intels investeringar bli bra för företaget och branschen. Men det är inte lätt att se hur, med tanke på de systemproblem i Wintel modell.

Kommentarer välkomna, naturligtvis. Men jag vill ha en Haswell quad-core MacBook Air. Och tack vare Austin för att ta upp frågan. Uppdatering: Jag ursprungligen sade Z i ZF stod för Zeppelin, men det är fel. Företaget grundades av Ferdinand von Zeppelin att bygga växlar han behövde för sina Zeppelin luftskepp. End uppdatering.

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå