Turnbull vänder sig till NZ för bredbandspolitik

I sitt tal vid National Press Club i dag, har Malcolm Turnbull beskrivs detaljer om koalitionens bredbands politik för att bekämpa Labor National Broadband Network (NBN) politik, med en separerad Telstra set för att ta pole position i planen.

Turnbull höll upp nätverk Nya Zeelands ultrasnabbt bredband (UFB) som en affisch barn för hur saker ska göras, säger att även om vi skulle lyckas slå landet i den kommande Rugby World Cup, är vi redan slå på bredband.

Australien skulle på 2021, har investerat $ 5900 för varje prognos att ha en tjänst på NBN hushåll, och $ 3800 för dem att vara fysiskt ansluten, sade Turnbull.

Han jämförde detta till NZ $ 1,5 miljard nya Zeeland nätverk, som kommer att se en Fibre till nätverket Home (FTTH) rullas ut till 75 procent av landets befolkning, med en annan 18 procent för att få fiber till nod (FTTN) och resterande 7 procent för att ta emot satellit och trådlöst bredband. Detta uppgick till $ 500 per FTTH hushåll, och $ 800 per capita för resten.

NZ fiber skulle rullas ut av den privata sektorn, som består av eldistributionsbolag och Telecom Nya Zeelands strukturellt separerade nätverk arm, Chorus. Telecom Nya Zeeland delad Chorus så att det kan vara berättigade till statliga medel för att rulla ut Nya Zeelands nätverk.

Det är denna privata sektorn-ledda modell som Turnbull vill följa i Australien.

Turnbull upprepade tidigare kommentarer att det första steget för en ny koalitionsregering skulle vara att söka råd från Productivity kommissionen om hur man kan uppnå snabba bredband snabbt och på det mest kostnadseffektiva sättet. Han sade att detaljerna i koalitionens plan skulle i hög grad beror på var NBN var när koalitionen vann makten, liksom avtals och juridiska begränsningar som hade införts.

Men med breda penseldrag han kunde beskriva koalitionens strategiska inriktning för bredband.

I stadsområden skulle koalitionen försöka få Telstra och Optus hybridfiber koaxialnät uppgraderas, pekar på NBN Co: s företagsplan, som han sade medgav att HFC nod delning skulle öka hastigheten på nätverket till 240Mbps nedströms och 12Mbps uppströms, och skulle kunna kompletteras med 2013.

Detta skulle sänka kostnaderna dramatiskt, som han sade: “melankoliska sanningen är att mer än 75 procent av kostnaden för detta nätverk är anläggningsarbeten”, så “tydligt, om du kan använda en del av den befintliga fasta lokalnätet kan du minska dessa anläggningsarbeten avsevärt “.

Australierna som skulle ha täckts av trådlös eller satellit skulle se mycket liknande tjänster, enligt Turnbull, som sade att koalitionen och Labor teknik tillvägagångssätt var “mycket lika” för dessa människor.

Infrastruktur, som redan hade använts i regionala och landsbygdsområden, skulle göras tillgängliga för den privata sektorn grossist nätoperatörer, som skulle komplettera och driva tjänster användningen av dessa tillgångar, enligt Turnbull.

För dem som inte inom räckhåll för HFC, eller inte vara så regional som servas av fasta trådlösa och satellit, skulle koalitionen inbjuder privata företag att leverera bredband, med icke-ekonomiskt lönsamma områden för att ta emot statligt stöd i form co-investeringar, kapitalsubvention eller kapital och återkommande subventioner.

Koalitionen skulle se till att australier i utsedda områden hade åtminstone 12Mbps inom 12 månader om möjligt, och 24Mbps inom 48 månader, inte ange hur det skulle kunna uppnås.

“Hastigheten och omfattningen av uppgraderingen skulle vara en mycket viktig faktor för att bestämma vilken typ av regeringens bidrag,” sade Turnbull.

Grönområden skulle få FTTH, eftersom det inte skulle kosta mycket mer än koppar eller HFC, sade han. Om företagen beslutat att rulla ut FTTN, skulle de uppmuntras att göra det på ett sätt som “underlättar en framtida uppgradering till utbjudande av FTTH”, sade Turnbull.

Turnbull medgav att Telstra skulle vara den självklara föregångare för en stor del av konstruktionen, men sade att om det ville arbete, skulle det ha att skilja sina kunder accessnätet från den del av verksamheten gör utrullningen.

Turnbull sade att koalitionen skulle föredra att Telstra delades upp i separata bolag som i Nya Zeeland, men att “andra modeller är möjliga”, och tillade att “det är upp till Telstra att göra fallet för varför de bättre tjäna både det allmänna intresset och dess aktieägare “.

En sådan separerade “Network Co” skulle ha Telstra utbyten, dess koppar och dess HFC, sade han. NBN Co tillgångar skulle också överföras till den separerade företaget, kanske i utbyte mot NBN Co hålla lager i bolaget.

Regleringsåtgärder skulle sättas på plats för att se till att grossistföretag skulle ta ut de priser som krävs för en rimlig avkastning på sina tillgångar bas.

Turnbull trodde att strukturell separation skulle vara “värde bidra positivt” till Telstra aktieägare, citerar ofta använt uttryck som “summan av delarna är mer värdefullt än hela”, och påpekade att det skulle minska kostnaderna för att hantera tillsynsmyndigheter.

“De enda vissa att förlora på en sådan omstrukturering skulle vara jurister”, sade han.

Denna väg skulle kosta mindre, sade Turnbull, och tillade att stads- Australien kunde slutföras via en FTTN utrullning och HFC uppgradering, som han beräknas kosta $ 10 miljarder dollar, även om han inte säga att regeringen skulle betala detta, så mycket av det skulle vara kommersiellt gångbar. Turnbull pekade på Telecom NZ: s FTTN utrullning till 1,5 miljoner nyzeeländare, som han placerade på $ 500 miljoner dollar.

På frågan om ytterligare kostar information Turnbull sade att det var omöjligt att ge det, med tanke på att han inte visste hur situationen skulle vara 2013 när nästa val är satt att hållas.

Han sade att det var meningsfullt, i stället för att spekulera, att ange partiets riktning, principer och filosofi, vilket är att “återhämta sig så mycket värde som möjligt, så många cent i dollar för skattebetalarna som [det] möjligen kan”.

“Exakt hur det utspelar sig, kommer vi att se exakt vad statusen är”, sade han.

Han rynka poohed invändningar i förväg att Telstra inte skulle spela boll, säger att Telstra skulle erkänna att koalitionens plan skulle medföra aktieägarvärde. Han sade också att alla företag skulle kunna delta, vilket bör tvinga Telstra att agera eller riskerar att förlora ut till konkurrenter. Han hånade också invändningar att en sådan plan inte skulle vara framtidssäkra Australien bredbands framtid, säger att applikationer som kräver 100Mbps inte existerade. Invändningen att koalitionens plan skulle leka ett lapptäcke nätverk, sade han att alla nätverk som omfattar mer än en teknik kommer att vara lapptäcke.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze