Telstra löser bredband avbrottet som påverkar 75K kunder

Telstra har sagt sitt nätverk är igång igen efter teleoperatör löst en fyra timmars strömavbrott som förhindrade cirka 75.000 kunder från att komma åt bredbandstjänster på lördag.

“Från runt lunchtid AEST till 16:00 på lördag, några av våra bredbandskunder kunde inte etablera en Internet-anslutning”, en Telstra spokersperson sagt.

Cirka 75.000 kunder påverkas direkt. Frågan har nu lösts och vi ber om ursäkt för eventuella besvär.

Avbrottet drabbade kunder över hela landet, med teknik snarare än geografiska läge är orsaken till de som möter avbrottet.

Telstra förra månaden på samma sätt upplevt en National Broadband Network (NBN) och ADSL strömavbrott drabbar cirka 370.000 kunder, som orsakas av modem missköter efter en domännamnserver (DNS) programvara misslyckande.

“En programuppdatering till en av våra domännamnservrar orsakade servern att gå ner. Den hade en flödeseffekt på våra kunders modem, och de kunde inte utföra regelbunden kontroll de gör normalt i den miljön,” Telstra COO Kate McKenzie sade i maj.

Vi fast faktiskt programvarufel natten på torsdag kväll, och på fredag ​​morgon, hade vi trott att problemet löstes … vi inte räknar flödeseffekt, ett antal modemen sitter i änden av nätverket inte beter sig på det sätt som de skulle.

Medan 370.000 kunder påverkades initialt, med följande morgon bara en procent av kunderna, eller 33 tusen, påverkades. Påverkas fortfarande en vecka senare var cirka 0,5 procent av Telstra kundbas, eller 15.000 personer.

Som ett resultat, Telstra grep skicka ut nya modem till tusentals kunder i ett försök att få tillbaka dem på nätet, liksom att ta pengar från sin faktura varje månad.

Telstra hade en tuff start till 2016, med kunder utsätts för tre stora avbrott under en period av sex veckor: Det första den 22 februari, vilket påverkade kontantkort och betalas i efterhand mobila tjänster och orsakades av “pinsamt mänskliga faktorn”, den andra på 17 mars, vilket innebar en timmes långa nationella mobildata och röst strömavbrott, och den tredje den 22 mars, vilket var en mindre röstavbrott.

De tre första avbrott ledde Telstra att åta sig att tillbringa en extra AU $ 50.000.000 på att förbättra övervakning och återhämtningstider för dess nätverk.

Telstra upplevde också en mobil avbrott datatjänster förra månaden. Mike Wright, koncernchef för nätverk, tillskrivs den till ett hårdvarufel i en av telco ways i New South Wales.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

“Varje stat har två portar som låter våra kunder kontakta Internet,” Wright förklaras.

Det var ett hårdvarufel ett kort, och även om det gått över, vad enheterna ofta behöver göra är att sättas tillbaka in i antingen flygläge eller avstängd och på så de ansluter till de andra portarna, så söndag morgon som var i princip en misslyckas över en bit av hårdvara.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga