Samsungs bud på Sharp till rival Foxconn: Rapportera

Sydkoreanska tech konglomerat Samsung har erbjudit sig att köpa oroliga japanska elektronikjätten Sharp “flera gånger”, som kan påverka det slutliga beslutet övertagandet, Japanska medier Nikkei har rapporterat.

Tidigare denna månad, rapporterade lokala medier att Sharp lutade mot att acceptera Foxconns $ 5 miljarder förvärv del under statlig fond Network Corp of Japan.

Men i oktober förra året, träffade Samsung Electronics vice ordförande Lee Jae-yong en icke namngiven vd för ett stort japanska finansiella institut i Seoul och berättade att sydkoreanska tech konglomerat “vill stödja Sharp”, rapportkraven, även om många i Japan, inklusive regeringen, ifråga Samsungs “uppriktighet”.

Den icke namn verkställande uppgift sade att han kände att vice ordförande hade ett “genuint intresse för Sharp”.

I december Samsung skickade enligt uppgift ett meddelande till Sharp säga att det var intresserade av att förvärva den japanska tech jätte fabrik i Sakai och ville granska tillgångar i början av året. Sakai Fabriken tillverkar bildskärmar med flytande kristaller för TV-apparater och ägs av både Sharp och Hon Hai Precision, var och en med en 38 procent av aktierna. Samsung ville Sharps spel, säger rapporten.

Sharp har sålt de flesta av sina byggnader och fabriker – inklusive huvudkontoret i Osaka – det vill säga den Sakai fabriken, som är värt 70 miljarder yen, är en av de sista viktiga tillgångar. En icke namngiven Sharp ledande befattningshavare berättade Nikkei att Samsung har visat intresse i fabriken sedan 2013, men det japanska företaget var oförmögen att fatta ett beslut, eftersom det var ett joint venture med Foxconn.

Samsung, världens största TV avsändaren, köper stora bildskärmar från Sharp som produceras på Sakai fabriken. Det är en av de få värdefulla fabriker som kan producera högkvalitativa stora TV-paneler, och Samsung, förvärvar det skulle vara billigare än att bygga en ny fabrik, hävdade Nikkei.

Samsung köpte en andel av Sharp för $ 111.000.000 tillbaka 2013 – förhandlingar som också leddes av vice ordförande. Den sydkoreanska tech jätte ville Sharps skrivare verksamhet som en del av affären, men nekades av den japanska regeringen.

Hon Hai själv kan erbjuda Samsung en insats i fabriken, en icke namngiven japansk verkställande arbetar för den taiwanesiska konglomeratet berättade Nikkei. Foxconn och Sharp är en del av Apples produktion pyramid, men företaget nyligen meddelat att man kommer att sänka produktionsvolymen av iPhone 6-serien med 30 procent. Få vänligt med Samsung, och förse dem med fler bildskärmar kan vara ett säkrare val för Foxconn, säger rapporten.

Sharp väntas hålla ett styrelsemöte på onsdag om erbjudandet. Om en slutsats inte nås, kommer de att hålla ett extra styrelsemöte den följande dagen för att slutföra affären. Tidsfristen förhandling med Foxconn är 29 februari.

En Samsung talesman avböjde att kommentera.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Indien “antikoloniala” till den ekonomiska skada: Marc Andreessen i osammanhängande Twitter rant, LG Pay kommer att vara en ingen show på MWC: Rapportera; Singtel krymper nettovinst av SG $ 16m, Facebook drar gratis Basics projekt i Indien, Samsung att ge den allmänna säkerheten nätverk i Sydkorea

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner