Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP är inte främmande för BI och Big Data världen. Dess hemodlade BI programvara, dess förvärv av Business Objects under 2007 och Sybase 2010, och sin egen utveckling av HANA och HANA Vora göra det en riktig utmanare.

Läs också: SAP HANA gör Big Data … med ERP, CRM och BI kunniga, läs även: SAP introducerar Spark-baserade HANA Vora

Men HANA själv har alltid varit lite kontroversiell. Med ett rykte för dyr-ness och en metod för att sätta allt i minnet, har det verkade opraktiskt, Engendering skepsis kring sann antagande, utöver dess att buntas ihop till erbjudanden som kommer att hända ändå.

Undersökning säger;! Samtidigt är brittisk SAP-partner Centiq idag släppa resultaten från en undersökning den genomfördes på SAP HANA, och resultaten var överraskande positiva. Centiq säger undersökningen canvassed 250 HANA användare över flera branscher och sektorer, inklusive finansiella tjänster, tillverkning, handel och distribution samt teknik och telekom i Storbritannien.

Bland resultaten: 92% av de tillfrågade sade HANA minskade IT infrastrukturkostnaderna, ytterligare 87% angav det räddade företagens kostnader. 72% av de tillfrågade vars HANA installationer är levande sade att de genomförs inom en sexmånadersperiod.

Fråga någon industri veteran hur många gånger de har hört “SAP” och “genomförs i sex månader” i samma mening och du kommer att höra fränare skratt. Dessutom är den part som genomför undersökningen inte exakt ointresserade, och resultaten kan skeva. Men 250 kunder i olika branscher verkar vara en tuff kund tvärsnitt till spel. Så vad ger?

Hör dem, jag ska erkänna att ha varit en HANA cyniker för ett tag, men detta ändrades för mig när SAP S / 4HANA – en version av företagets affärssystem konstruerad för att köras på HANA – släpptes i februari 2015 .

Läs också: SAPs S4 / HANA översiktsplan: De kvardröjande frågor, läs även: SAP tar ERP i minnet

SAP bjöd in mig att delta i sin stora S / 4HANA invigningsevenemang på New York Stock Exchange och även sagt ja till min djärva (och något naiv) begäran om att intervjua SAPs grundare, och när co-CEO, Hasso Plattner.

Plattner är en något excentrisk figur och resor med personliga detaljer som man kan förvänta sig av en person av sin förmögenhet. Men Plattner är också en föreläsare i Enterprise plattformar och integrations Concepts på Hasso Plattner Institute for mjukvarusystemteknik, baserad vid University of Potsdam.

Så vårt samtal var pedagogiska, med Plattner förklarar HANA och resonemanget bakom det till mig, rita diagram och entusiastiskt undervisning. Plattner var patienten och generös med sin tid, vilket ger mig, för första gången, med en perfekt destillerad förklaring till varför HANA var så viktig.

Nedre raden, ERP, och särskilt SAP, är intensivt upptagen, chatty relationsdatabasapplikationer, eftersom ERP databaser har ett löjligt antal tabeller, och det finns inget sådant som en enkel uppdatering. Som företag som använder SAP växa, ökar det chattiness bara. Och på grund av det, kan konventionella relationsdatabaser vara riktiga flaskhalsar. Som det visar sig, var HANA utformad för att ta sig an denna mycket problem.

Kan HANA hantera stora uppgifter, åtminstone till en viss omfattning? Visst det kan. Men där det verkligen skiner är på två ställen: intensiva transaktions / operativa arbetsbelastning och låg latens / operativa analyser. Hanas i minnet design gör transaktions arbete mindre omtvistad och gör på plats analys praktisk.

Med denna tillämpning av HANA i åtanke, undersökningens resultat vettigt. I själva verket, en annan av undersökningens slutsatser var att HANA överklagande är inte längre bara analytics: 74% av organisationer utplacerade HANA för sin höga nivåer av datakomprimering. Ytterligare 72% rullade ut i minnet databas för att spara på kostnaderna IT-infrastruktur. När allt kommer omkring, även om HANA själv är dyrt, kunder som använder det kanske inte att kasta så mycket hårdvara i SAP för att få det att skala eller så mycket lagringsutrymme för att göra allt passar.

Plötsligt allt vettigt, Mot denna bakgrund gårdagens tillkännagivande från SAP att det släpper SAP BW / 4HANA en HANA version av sin BW (Business Warehouse) produkt nästan ser ut som en no-brainer

Läs också: SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Och om SAP verkligen kommer att förvärva Altiscale, som Venture rapporterade förra veckan, skulle det vara meningsfullt också, eftersom ett moln Big Data företag kan nog hjälpa HANA moln och dess in-memory-databasdriven företag uppdraget att bli mer framgångsrik.

Läs också: SAP uppgift köpa Altiscale att driva stora datatjänster

I förlängningen SAP: s uppgifter och BI förvärv genom åren ser nu ut som en bra strategi, även om det tog större delen av 10 år för att bevisa det.

Det finns endast ett fåtal företag (kanske så få som fyra) med de resurser, företag fokus och tidlös kärn affärsmodell för att klara detta. Ha detta i åtanke nästa gång “avbrott” dyker upp – ibland tar det historia och tyngd för att få det att fungera i sammanhanget och framgångsrikt.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta