Telstra säger rösta för separation, annars

Telstra har uppmuntrat aktieägarna att rösta för de $ 11 miljarder National Broadband Network (NBN) affär som kommer att se bolaget strukturellt separat, annars företaget står inför med funktionell separation påtvingats den av regeringen.

Telstra diagram för att förklara valet inför aktieägarna, (Skärmdump av Josh Taylor / webbplatsen Australien)

Australiens största telekomföretag idag avgav sitt efterlängtade motiveringen till investerare via den australiensiska börsen. Promemorian är utformad för att ge aktieägarna en förståelse för alla aspekter av $ 11 miljardaffär mellan Telstra och NBN Co som kommer att se Telco strukturellt separera sina parti- och detaljhandel armar, leasa gropar, kanaler och svart fiber till NBN Co, samt migrera sin koppar och hybridfiberkoaxialbredbandskunder på National Broadband Network.

Inför 18 oktober bolagsstämma i Sydney Convention Centre, berättade Telstra stol Catherine Living Telstra aktieägare i motiveringen att bolaget kommer att vara $ 4,7 miljarder bättre genom att rösta för affären än mot det näst bästa alternativet enligt en oberoende analys av investeringsrådgivning grupp Grant Samuel.

“Regeringens politiska initiativ kommer att resultera i en nettoförlust på värdet av Telstra totalt, oavsett om Telstra deltar i utrullningen av NBN. Med tanke på denna övergripande negativ effekt, direktörerna svarade med en omfattande process för att säkerställa den bästa lösningen för Telstra och Telstra aktieägare under dessa omständigheter “, sade hon.

Livingstone varnade för att om aktieägarna röstade mot affären skulle utsikterna för Telco vara mycket värre.

Utan den slutgiltiga avtalen skulle Telstra fortsätta att driva sin kopparnätet och HFC kabelnät, men skulle i hög grad avstå cirka $ 11 miljarder värde av den föreslagna transaktionen skulle uppleva infrastrukturkonkurrens från NBN, skulle medföra betydande kostnader och störningar av obligatorisk funktions separation och skulle möta potentiella uteslutning från framtida trådlösa spektrumauktioner.

För Telstra aktieägare som kan söker att rösta emot affären, eftersom de är politiskt emot NBN utrullning, Living indikerade att även om regeringen – eller en framtida koalitionsregering – skulle inte gå vidare med NBN utrullning, Telstra aktieägare skulle fortfarande vara bättre att rösta för affären.

“Om utrullningen av NBN inte fullföljs som planerat, skulle Telstra aktieägare fortfarande vara bättre om de godkände den föreslagna transaktionen och även om sannolikheten för NBN avslutas tidigt var väsentligt ökade med aktieägare inte godkänner den föreslagna transaktionen, det förväntade värdet av Telstra om den föreslagna transaktionen genomförs är större än i det näst bästa alternativet “, sade hon.

Om Telstra aktieägare rösta i slutändan emot rekommendationerna från styrelsen, och besluta att inte gå vidare med NBN affären, Telstra sade i promemorian att det räknar med att ådra $ 1 miljard dollar i kostnader under de kommande fem åren för att ofrivilligt funktionellt skilja dess hushålls- och grossistföretag som kommer att krävas enligt lag.

“Dessa kostnader skulle avse till stor del att inrätta nya IT-system och duplicera affärsprocesser för att stödja och upprätthålla separata affärsområden,” säger Telstra.

Även Telstra trodde att rösta för affären är i bästa intresse aktieägarna, det fanns ett antal risker som är förknippade med att gå vidare med affären. Chief bland riskerna är varningen att även om grundläggande $ 24 per månad grossist paket låst in som en del av sin tillträdesavtal med NBN Co, det statliga grossist hade fortfarande förmågan att höja priserna.

“NBN Co kan öka mängden den laddar Telstra för sin BSO [grundläggande tjänsteutbud] under löptiden för tillgång handling under vissa omständigheter, även när ACCC reglerar ett högre pris för BSO eller ministern fattar ett beslut i enlighet med lagstadgade krafter som kräver ett högre pris “, säger Telstra.

Om priserna åtkomst NBN fibernät öka mer än Telstra räknar kommer Telstras kostnader vara högre än det föregriper och detta kan väsentligt påverka värdet av den föreslagna transaktionen till Telstra och / eller Telstra finansiella ställning och resultat.

Den oro återspeglar de upphöjda nyligen Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull, som pekade på en klausul i NBN Co: s särskild tillgång företag som anger att NBN Co skulle kunna höja priset på produkter utanför $ 24 erbjudande med upp till 5 procent högre än den årliga KPI (konsumentprisindex).

Telstra verkar vara att trycka vidare med omröstningen aktieägare, trots att behöva omarbeta sin struktur separationsföretag med den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC). Om ACCC inte har beslutat om att godkänna åtagandet med 18 oktober har Telstra meddelade att det kan försöka få aktieägarna rösta om affären i alla fall, med förbehåll för slutligt godkännande av konkurrensmyndigheten.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata