Svalt av kontanter, hälften av Indien väntar en mobil pengar revolution

I de flesta delar av urbana Indien idag, få en ATM att spotta ut kontanter eller överföra pengar via din online-konto är en eftertanke. I den indiska landsbygden, det är en lyx.

Endast uppskattningsvis 30.000 av de 600.000 byar i landet har bankkontor. Detta kan översättas till cirka 700 miljoner människor – över 60 procent av sin befolkning på 1,2 miljarder människor – med mobiltelefoner, men inga bankkonton, vilket är en katastrof när det gäller de fattiga på landsbygden att kunna ta emot betalningar eller betala för basvaror och tjänster.

En annan förödande biprodukt av att inte ha ett betalningssystem för de fattiga: Mellan att lätt kunna suga upp betalningar ges till dem för utfört arbete genom offentliga arbeten projekt som NREGA.

Så när telekomjätten Vodafone meddelade att det slutligen expandera sin “M-Pesa” mobila cash transfer till resten av Indien efter provköra den i ett fåtal utvalda stater, många har sett det som en mycket försenade och välkommen utveckling. Det kan bara leda till en dominoeffekt i att göra det enklare och mer tillgängliga för kassa svalt fattiga på landsbygden.

M-Pesa är naturligtvis legendariska i Afrika – särskilt Kenya, där den grundades av Vodafone i samarbete med telekomleverantören Safaricom, som dominerar två tredjedelar av marknaden. Systemet fungerar så här: Du ger pengar till en av telco 40.000 agenter, som kan ha en liten butik som säljer mobila omladdningar, till exempel. Han eller hon krediter sedan pengarna till M-Pesa konto. Du kan ta ut pengar från en annan agent eller överföra den till andra som använder telefonen.

För ett land med en stor landsbygdsbefolkning som tar emot pengar från städerna släktingar, eller för indier som arbetar i viken som vill koppla pengar hemma i ett okomplicerat sätt, är detta system en välsignelse. Det kan också göra människor mer produktiva: En studie visade att landsbygds kenyanska hushåll som antagits M-Pesa hittade en fem procent till 30 ökning av deras inkomster procent.

Om den indiska mobila bank experiment är något liknande den i Kenya, kan det ta in en stor förändring i hur människor lever i den indiska inlandet.

Som sagt, är Vodafones M-Pesa verkligen positionerat för att erbjuda transformerande förändring här? Eller är Indien en helt annan kopp te kräver en annan typ av lösning helt?

Håll ögonen öppna för en uppföljande berättelse som utforskar detta.

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Den Hyperledger Project växer som gangbusters

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Bank;? CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, säkerhet, Den Hyperledger Project växer som gangbusters, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, Bank, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar