Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det

Det är ironiskt att anledningen till kinesiska internetföretaget Tencent och tillverkning jätte Foxconn har nyligen lett en finansieringsrunda som pumpas $ 175 miljoner dollar i indisk messaging app Hike är att det kan åstadkomma vad kineserna själva inte har kunnat göra i Indien – – ta kampen för att dominerande amerikanska meddelandeprogram WhatApp och Facebook i landet.

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning,? Koreas Minkonet sätter infödda objektannonser ovanpå sin VR streamingtjänst, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Investeringen görs Vandring till över $ 250.000.000 höjs till datum och har värderat bolaget på en sval $ 1,4 miljarder dollar – en händelse som till synes kom från ingenstans medan resten av indiska e-handel huffed och puffed förgäves, eftersom de såg sina behovet av arbetskraft skurit, värderingar nedgraderade och riskkapital avdunsta.

Skenbart, är anledningen till att vandra har överträffat alla andra delvis på grund av hur väl den har gjort under åren. Siffror är en knepig verksamhet. Kavin Mittal, grundare av meddelande appen och thirtysomething son miljardären grundaren av Indiens största telekombolaget Bharti Airtel, hävdar att det har över 100 miljoner registrerade användare, andra endast till Whatsapp när det gäller engagemanget per användare. Vissa säger att det är osannolikt att mer än 50 procent av dem är aktiva på månadsbasis. Undersökningsföretaget TNS sätter Messenger före Hike.

Men detta är bara hårklyverier. Faktum är att vandra har lyckats att klyva sig bort från ett hav av meddelandeprogram i landet som Viber och ras tillsammans med Bonafide ledare. Det överträffat lätt ansträngningar kanske den mest dominerande meddelandehantering app i världen – Kinas WeChat, som ägs av Hike nya investerare Tencent, som trots krukor av pengar misslyckats med att få ett fotfäste i grannlandet Indien.

Ja, med både Softbank och Bharti (ägare av Airtel) som din främsta investerarna inte kan skada, men Vandra och dess grundare har inte tagit detta stamtavla för givet. I stället har man lyckats att uppvakta en huvudsakligen ungdomlig kundkrets – 90 procent av sin användarbas är yngre än 30 och är till stor del ansvarig för att skicka varandra 40 miljarder meddelanden varje månad.

Ändå som inte helt förklara detta slumpartat match mellan indianer och kinesiska. För fem år sedan, WeChat, kallad Weixin på fastlandet, var en spirande service i Kina. Idag, tack vare lite hjälp från den kinesiska regeringen, som förbjöd Facebook tillsammans med en mängd andra sociala medier och kommunikations appar har WeChat exploderade med en användarbas som är över 700 miljoner stark. Vad gör det en mycket omtalade fenomen är det faktum att det tjänade runt $ 1,8 miljarder förra året, vilket ger en uppskattad börsvärde på en svindlande $ 80 miljarder kronor både WhatsApp och Facebook Messenger har antingen hålls tillbaka på tjäna pengar eller har ännu inte listat ut ett sätt att göra det.

Vad som gör detta möjligt, eftersom Connie Chan vid Andreessen Horowitz förklarar är det faktum att medan Facebook och Whatsapp övervaka hur många dagliga och månatliga aktiva användare är på sina nät, WeChat är berörda av tim behov av dess användare. Istället för att fokusera på att bygga en så stor social nätverk som överhuvudtaget är möjligt, WeChat är forma en mobil livsstil för sin kundbas.

Det är en fenomenal affärsmodell som The Economist beskriver väl. En WeChat användare kommer vanligtvis använda appen att hagel en taxi, betala för det, betala för saker på en fysisk butik eller under en online shopping expedition, göra ett läkarbesök, köpa biobiljetter, och även betala elräkningen. En WeChat användare kan utnyttja en “skaka” för att hitta närliggande användare (som snabbt blev Kinas version av Tinder), vifta med det på TV: n för att få mer information om nuvarande program, interagera med tittarna i programmet, samt skicka digitala pengar till vänner och familj under kinesiska nyåret i stället för fysiskt utskick röda kuvert som är den enormt populära anpassade. (The Economist rapporterar att över 400 miljoner användare skickas 32 miljarder paket av digitala pengar i år). Det finns förmodligen tusentals andra saker du kan göra med WeChat som jag har lämnat ut.

Med andra ord, är WeChat inte bara en app. Det är en “super app” med över 10 miljoner återförsäljare, märken, banker, biltillverkare, popsångare, nyheter bloggar och någon eller något annat som har något att sälja, diskutera, eller sprida i appen, ungefär som webbsidor på internet. Det är en app-i-ett-app, ett operativsystem, en plattform, ett ekosystem, vad du vill kalla det. Det är i huvudsak ditt liv om du är i Kina, med dig från när du vaknar till när du går till vila.

Klart, vandra från början har inspirerats av WeChat samt dess andra asiatiska bröder Kakao Talk (koreanska) och linje (japanska) som även fungerar i ett liknande sätt i sina lokaliseringsarbetet. Vandring har ett sekretessalternativ för sina indiska användare som tillåter dem att chatta i “dolt läge”, bort från nyfikna ögon av nyfikna släktingar. I ett land som har höga datahastigheter och ojämn anslutning gör det möjligt för användare att skicka SMS till vänner som inte använder den Hike appen. Den har en underordnad spel division som erbjuder inhemska motsvarigheter av spel som Subway Surfer och Temple Run samt andra originalprodukter sörjt för den indiska marknaden som uppenbarligen lockar över 100 miljoner spelsessioner per månad. Det har också integrerat nyhetsinslag.

Vandringens Mittal ger intryck av att gå den WeChat sätt kommer att vara en no-brainer. “Vi har en stor app problem i Indien – app avinstallera priser här är dubbelt så globala takt”, grundare och VD Kavin Mittal berättade Business Today. “Hike kan bli en standardplattform. De kan bygga på denna plattform”, tillade han. Brand kanaler skulle kunna fungera som den andra pelaren enligt Mittal medan försäljning av klistermärken och spel, redan lokaliserad och mycket populär på appen, kan vara den tredje.

Hike är långt ifrån en WeChat idag när det gäller funktionalitet och erbjudanden, men klart dess utveckling pekar stadigt mot meddelandeprogram i Asien, om inte Kina. Och med tanke på Indien har fortfarande cirka 800 miljoner människor att ansluta till nätet, gör det gott sinne för kineserna att satsa mot en WhatsApp eller Facebook Messenger i Indien genom att sätta sina marker på vandring.

Detta är Tencent största investering i Indien hittills, tidigare har plonked $ 90.000.000 i Practo, en medicinsk portal. Dess ärkerivalen Alibaba har redan gjort en betydande investering i betalningslösningar start Paytm förutom e-handel biggie Snapdeal. Företaget är också ryktas att simma de stim av e-handel i ett försök att snart att lansera en invasion mot Amazon och Flipkart, de två största aktörerna i landet.

Naturligtvis, vad som gör WeChat den ångvält som det är, är dess mobila lösning betalningar, som beskrivs av vissa som dess “trojanska hästar”, gör det möjligt att smidigt integrera betalningar till dess ekosystem. För tre år sedan, bara ett fåtal kinesiska köpte saker med hjälp av WeChat. Idag, mer än hälften av sin gigantiska användarbas har sina kort hårdkodade i appen enligt The Economist, och en tredjedel är regelbundna handlar på nätet, vilket gör WeChat och dess 10 miljoner virtuella skyltfönster och dess 700 miljoner användare en av de största virtuella köpcentra i världen som genererar realinkomster.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Start-Ups, Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för simulering utbildning, e-handel, Flipkart och Paytm bli omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid, e-handel ; Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera

Tencent avslöjade nyligen att det bankas runt $ 46.000.000 i avgifter från sin mobila betalkanal WeChatPay, vilket motsvarar 0,1 procent på $ 50 miljarder bara en månad transaktion. Årsprognosen för 2016 är $ 550.000.000.000 i betalningar som behandlats för Tencent – nästan dubbelt hur mycket USA-baserade PayPal processer i ett år. Nästan över en natt, har det blivit den största rival till Kinas största betalningslösningar, Alibabas Alipay, värderas på $ 60 miljarder dollar.

På sätt och vis, är Indien en perfekt plats för den kinesiska att rikta investeringar i Indien, särskilt i företag som vandra som utnyttjar landets exploderande smartphone användarbas. Uppenbarligen hälften av allt hawked över internet i Kina sker via mobila mot ungefär en tredjedel av den totala e-handel försäljning i USA.

Indien har i stort hoppade PC revolutionen och de flesta människor som kommer att få tillgång till nätet kommer att göra det på sina smartphones, inte sina datorer. Detta innebär att Indien kan ha en ännu större andel av mobila e-handel försäljning, vilket bådar gott för företag som vandra.

Det är de goda nyheterna. Problemet är att medan en miljard dollar av klistermärken, ringsignaler och bakgrundsbilder konsumeras av indianer – och den siffran kommer att svälla – betala för dem över nätet är en monumental problem, särskilt när det gäller skenande kreditkortsbedrägerier. “Men problemet är betalningsinfrastrukturen är så dålig i detta land, även om jag ville tjäna pengar, jag kan inte. Det är den största anledningen. Det måste förbättra en hel del innan vi försöker att tjäna pengar”, säger Mittal.

Även efter att stänga ute från världens största och mest lukrativa marknaden, Facebook, ägare av Messenger och WhatsApp är förmodligen kommer att se till att de går för pank i Indien, ungefär som Amazon. Det finns ingen talesätt när WhatsApp kan besluta att sätta lite fart genom att erbjuda WeChat liknande funktioner också. Och eftersom det har en stor ledning, och eftersom appen är ganska mycket de-facto sätt att allt från begagnade bilar till getter säljs via meddelandegrupper (ej genom skyltfönster) på en smartphone, kommer det att vara en no-skoningslös kämpa för vanliga användare.

Men för tillfället är Tencent WeChat riktmärke att slå globalt. Med vandra i sin stabila, har strömmen plötsligt lite i ett land som kommer att se den största migrationen av människor på internet efter Kina.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för utbildning simulering

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

? Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera