Kriget Europeiska tech nav: Är Berlin verkligen stjäla Londons åska?

För ungefär ett år sedan, grundare T Dispatch, en start som specialiserat sig på molnbaserade taxi sända och bokning programvara, bestämde sig för att flytta företaget från London, där det hade baserats sedan 2010, till Berlin.

“Vi hade möjlighet att göra en presentation i Berlin, vid ett evenemang som kallas Seedcamp, som är där vi var utsatta för en hel del investerare”, säger företagets vd Bryony Cooper.

Och när vi kom hit insåg vi vad en teknisk start nav det var här, verkade det vara ännu mer levande än London, som jag blev ganska förvånad om.

Efter att erbjudas plats i en inkubator i Berlin, gjorde de flytten. “Det verkade som en attraktiv möjlighet för oss”, säger Cooper.

T Dispatch har sedan höjas ca € 500.000 i utsäde och ängel rundor, och har ökat sin personal kraftigt.

För dem som vill inrätta ett högteknologiskt företag, det finns en hel del att tänka på. webbplatsen tar en titt på några av de stora start-up nav i EMEA och vad var och en kan ta för dem som vill få sin egen IT-verksamhet från marken. Pågå upp, en titt på London.

Dock har inte alla nystartade varit så framgångsrika i sina Berlin satsningar. Förra månaden, online-återförsäljare Fab.com (som utvidgas till Berlin från New York, genom London) meddelade uppsägningar av mer än 100 anställda från sitt Berlin kontor, efter snabbt växande i staden.

Det finns ett skifte pågår i den europeiska startup aktivitet, och om T Dispatch eller Fab.com är mer representativ för den större rörelse är fortfarande upp till debatt.

I investeringsvillkor, är Tyskland och andra delar av Europa verkligen börjar ge den en gång dominerande Storbritannien en körning för sina pengar. Medan Storbritannien hade en gång lejonparten av kontinentens större investeringar i nystartade, både Tyskland och Frankrike nu löste på landets klackar.

Enligt en rapport från riskkapitalföretag DFJ Esprit och Go4Venture rådgivare baserade på data från ca $ 1,8 miljarder i risk erbjudanden under första halvåret i år, Frankrike säkrade 22 procent av den totala europeiska riskkapital och DACH-länderna (Tyskland, Österrike och Schweiz) fick cirka 19 procent. Med 36 procent av den totala investeringen, Storbritannien leder fortfarande, men under tidigare år att antalet har normalt varit över 40 procent.

Men detta betyder inte att, London-baserade startup, bör alla packa upp och flytta till Tyskland eller Frankrike. I själva verket, över hela kontinenten, är senare skede kapital fortfarande relativt svårt att komma med, åtminstone jämfört med USA. Enligt DJF Esprit och Go4Venture rådgivare analys “, medan såddfinansiering av nystartade europeiska startup är frisk, det finns en brist på uppföljning på kapital för senare skede företag”.

Ciarán O’Leary, av Tysklands Earlybird Venture Capital, saidthat detta beror på senare skede kapital i allmänhet från Europeiska VC pengar, som traditionellt har varit en underskott. “Det är relativt lätt att få upp till € 1m” genom ängel och såddinvestering, sade han, “det är verkligen svårt att få € 2 miljoner till € 7 miljoner, och sedan när du höjer € 10m, blir det lättare igen,” eftersom vid att punkt företag kan utnyttja större tillväxtfonder.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Start-Ups, Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för simulering utbildning, e-handel, Flipkart och Paytm bli omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid, Start-Ups ;? Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det

Men enligt T Dispatch Cooper, handlar inte bara om att jaga investeringar som i Tyskland. “Geografiskt är det ganska centralt”, sade hon i Berlin “, vilket gör det lättare för oss bara att resa runt, eftersom vi säljer på olika marknader.

Och för budgetmedvetna startups, kostnaderna för att helt enkelt göra affärer tenderar att vara lägre i Berlin än i London, åtminstone för tillfället. “Bortsett från det faktum att hyra och löner är lägre än i London, är det också mycket lättare att attrahera bra talang här,” sade Cooper. I London, till exempel, många duktiga webbutvecklare vill arbeta i större, mer etablerade företag som Google eller Facebook, som i allmänhet betala mycket mer än en start kan erbjuda.

Men de större företagen inte lika etablerad i Berlin, och i vilket fall som helst är inte exakt vad de stadens duktiga webbutvecklare letar efter. “De vet vad startplatsen är i Berlin, och de vet att det är en möjlighet att ansluta sig till ett företag och växa riktigt snabbt”, säger Cooper.

Earlybird s O’Leary sade att övergången bör ses i större termer, snarare än att bara fokusera på vilken teknik nav är mer aktiv eller vilken plats erbjuder billigare talang. “Jag tror att det är en del av en bredare trend att banan har demokratis entreprenörskap”, sade han, “så det är billigare och enklare att bygga företag som helst, så att de inte får byggas var som helst,” notera uppkomsten av andra tekniska nav i Europa, till exempel som Stockholm.

Demokratisera företagande

Och en annan sak är att kapitalet har blivit en mycket mer mobil.

I själva verket, en främsta skälet att investera i, Tyskland-baserade startup, är på uppgång är att de större amerikanska riskkapitalfonder som Founders Fund, USV, och Spark Capital är alla nu i Tyskland. Detta driver upp storleken på investeringsrundor, researchgate, nyligen upp $ 35m i sin serie C runda, nästan uteslutande genom USA-baserade fonder: Bill Gates, Tenaya Capital och grundarna fonden alla deltog.

På grund av tillströmningen av nytt kapital och en mognad av startscenen i Berlin, Ciarán O’Leary räknar med att det kommer att röra sig ganska snabbt från och med nu. “Jag tror att många kommer att börja hända under de första 12 till 36 månader”, sade han.

Men han noterade också att VC inte nödvändigtvis kommer att gynna en stadens tech nav över en annan. “När det gäller Berlin tar över London, jag tror inte att det är så stor grej.”

Det kan ändras från kvartal till kvartal, men det verkar som just nu som mest internationella kapitalet är ganska glada över både Berlin och London.

I alla, är T Dispatch Cooper optimistisk om sitt företags framtid i Berlin, men planerar att behålla en närvaro i båda städerna för den närmaste framtiden. “Vi kommer förmodligen att gå igenom serie A i nästan januari”, sade hon, “och jag känner mig ganska säker på det.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för utbildning simulering

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det