Webbdesign blind fläck: Browser zoom bör inte stava användarens dysterhet

Anna Karenina slog det ut i parken: lyckliga familjer är alla lika, är olycklig på sitt eget sätt varje olycklig familj.

När det gäller existentiell ångest du inte kan slå ryssarna, och Tolstoj fångar perfekt den typ av funktionshinder: friska människor är friska på samma sätt, det finns så många enskilda funktionsnedsättningar är det finns trasiga människor.

Eftersom det är med mig. Jag kan läsa orden under vissa omständigheter, men dessa inställningar är unika för mig. Om jag får typsnitt, färg, storlek och format rätt, kan jag läsa på en avsevärd del av mina gamla funktioner – men ingen av dessa är att gissa från din sida av mina ögonglober.

LÄS DETTA; bli blind i en digital värld: Vägen till återvinna min web sikte

Till exempel, inte teckenstorlek inte göra så stor skillnad – större är ingalunda alltid bättre – och vit text på svart bakgrund, en hög kontrast inställning som ofta är mycket användbar för personer med dålig syn, är nästan undantagslöst oläslig för mig.

Jag kan inte läsa de flesta matris teckensnitt, även om en del arbete, och jag har särskilda problem med kluster av vertikala linjer i text. Kursiv är hårt, roterad text omöjligt. Diagram, kalkylblad, listor med tal – mestadels borta.

LÄS DETTA; Tech för synskadade kommer att föra tårar till dina ögon

Men vanlig text i rätt format? Ja, jag kan göra det. Skriva förblir lätt Jag touch-typ, och bitarna i min hjärna att tråd ord samarbetar också (och som envist dåligt) som de alltid gjorde. Mobila tangentbord är inte så bra, särskilt när jag måste hitta skiljetecken. Och jag är den sortens pedant som hatar att få apostrofer “fel”, även i IM och texter. Måste lära sig att mogna ut om det.

Så ger jag kan få saker till min tillfredsställelse, verksamhet i journalistik bör inte vara längre än mig. Dessa underbara datorer kan göra text något vilket sätt, och det mesta levereras över öppna standarder, så vi går.

Ja, som du trodde det skulle fungera. Låt oss börja med nummer ett verktyg i skjulet tillgänglighet – browser zoom. Kontroll + och Control -, det blir större och det blir mindre. Det finns ingen motsvarande standard, och ofta ingen motsvarande funktion i icke-web datorprogramvara eller mobilappar (vi ska få till det senare, oh ja), men det är alla SAAS och nätet dessa dagar, eller hur?

Utbudet och uppfinnings i vilka format på skärmen bryta i zoomat webbläsare fortsätter att förvåna

Ta Google Dokument. Använda dokument redaktör i Chrome, en snabb klick Ctrl-Plus combo gör saker större – och även tar upp en varning om att funktionalitet stöds inte i zoomade lägen. Vänligen returnera din webbläsare till 100 procent.

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

Doom och zoom

Det är inte skojar, heller. Man kan, bara om, använda det för textinmatning och grundläggande redigering (markören är just nu ett steg åt höger om där själva redigeringen sker, till exempel), men försök och redigera en delad doc med någon form av struktur och elände resultat för alla. Och ändringar som inte går rätt är extra underhållande när du inte riktigt kan se vad som händer.

Det är gott uppförande jämfört med många andra webbappar. Vi använder en webbaserad tjänst på kontoret för att hantera semester, sjukdagar och liknande. I allmänhet har det ett gränssnitt som designats av människor som tror UI är ljud någon gör när de kastar upp, men man lär sig hur man umgås med den.

Men försök och använda den zoomas och munterhet inträder. Jag har inte räknat ut detaljerna, men när du klickar på en dag i kalendern uppfattning aktiverar det en annan dag. Den dagen kan vara en dag bort, kan det vara veckor bort, men den dag du klickade? Inte den dagen. Du kan föreställa sig hur mycket glädje som ger när du är ansvarig för att godkänna semester.

Andra program, interna och externa, uppvisar många sådana fel. En drar svaga linjer genom text, på ett sätt som verkligen kittlar min syncentrum. En annan visar redigerbar text i en spinkig typsnitt på en blek grå bakgrund, utan alternativ, och eftersom det hanterar textmarkering själv (istället för att använda webbläsarens urval), arbets arounds som visar markerad text i ett annat fönster med sina egna inställningar. .. låt bli. Utbudet och uppfinnings i vilka format på skärmen bryta i zoomat webbläsare fortsätter att förvåna.

Kommer den extra milen

Nu finns det verkliga svårigheter i att göra den här sortens saker fungerar korrekt, och Google ska berömmas för åtminstone säga så öppet. Men de är inte problem som inte kan lösas: det ser på detta avstånd som om få är beredda att sätta in den extra milen i konstruktion och provning för att klara zoomning.

Men utvecklarna är i allmänhet arbetar på att göra saker och ting fungerar på många olika skärmstorlekar som mobil teknik innebär för webben, så den extra milen kan inte vara mycket mer än ett par hundra yards.

Men man lär sig att leva med vad man kan, och att försöka övertala människor att ändra saker där det verkar strid som kan vinnas. Om man är lycklig nog att dela utrymme med webbutvecklare, kan det även vara ganska underhållande att ställa sin webbläsare till en annan zoomförhållande när de inte är ute, och se hur lång tid det tar för dem att räkna ut vad som gått fel.

Det finns värre synder ute. I, nästa avbetalning, ska jag berätta om några av dem.

NÄSTA, DRM och Adobe leda mig till ett bo av elände. Det kommer att förbanna.

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation