Vem vinner CES 2014: Qualcomm eller Intel?

Jämfört med bara några år sedan, finns det få makt spelare nu mitt i en kraftigt trafikerad hav av mindre teknikföretag flyter runt på Consumer Electronics Show i år.

CES 2014: Best in show, fyra megatrender för företag; 11 ‘född-to-fail “värsta prylar på CES 2014, Vem vinner CES 2014: Qualcomm eller Intel, Samsung tabletter:? Är 12,2 inches overkill, sex skäl? varför Android datorer kan vara störande

Två av de största (om inte den största) aktörer som arbetar för att driva den stora majoriteten av enheterna debuterar på Las Vegas-mässan denna vecka är Intel och Qualcomm.

Baserat på presentationer och resultat därefter från de sista utgåvor av CES, är den omedelbara takeaway att Intel har varit på väg ner medan Qualcomm har sett sin stjärna stiga.

Det berättelse fortsatte på måndagen som varje processor jätte presenterade nya och reviderade strategier för att ta itu med posten, högst upp på dagordningen denna vecka, sakernas Internet.

Det enda sättet att alla dessa miljoner och åter miljarder mobila enheter, sensorer och program kommer att prata med varandra för att stödja vision och löfte om sakernas Internet är att bygga och integrera en gemensam arkitektur bland dem. Qualcomm och Intel, bland andra (t.ex. Nvidia) vill tjäna som gemensam arkitektur.

Intels problem är att det blir kört fast med den känslomässiga retorik och tekniska teorier som skulle kunna fungera i vid presskonferenser centrerad kring nya datacenter.

Men den linjen av reklam inte säljer bra på den största konsumenten tech händelse på planeten. Oturligt nog för Intel, var att det var på display, under vad som verkade vara en mycket svag presentation på Mandalay Bay Conference Center igår.

Ett sådant mönster har blivit uppenbart sedan Intel gjorde ett plask med en överraskning förskjutning mot mobil på CES 2012. Men det har varit lite positivt av något på den fronten sedan.

Däremot är Qualcomms styrka att det är helt enkelt bättre på att få sitt budskap till nästan alla, från media analytiker till OEM-partners och konsumenter.

Visst att tillkännage sina nya styrkretsar har Qualcomm också doppas i någon sakernas Internet retorik / anslutna enheter hokus pokus och mer.

Men halvledarföretag har hållit ett sådant samtal till ett minimum i jämförelse samtidigt som betjänar upp mer (och ofta bättre), konkreta exempel på nya marker, utformad för att stödja denna långsiktiga vision.

Detta är inte att säga att Intel bara skall böja ut nu som Qualcomm redan har förseglats affären.

Qualcomm har gjort det klart att målet är att gå längre än att driva sin nuvarande sweet spot av bara smartphones och surfplattor, utan alla tänkbara anslutna enheten från vardagsrummet till garaget. En sådan plan är mycket ambitiös – om inte överdrivet och bortom förnuftet ännu.

Det är bara det att Qualcomm har gjort ett bättre jobb att göra sitt fall för allmänheten att den har lagt grunden för att stödja drömmen om sakernas Internet.

CES, Bränsleceller kommer av ålder på CES 2016, CXO, Business, tech ledarnas utmaning: Att hitta innovationer som betyder, CES, Ed Bott Weekly Wrap: CES 2016, Cortana på Cyanogen, mer Windows 10 integritet kerfuffle, Amazon, CES 2016: Amazon Echo Alexa spelar en huvudroll (och hon är inte ens där)

Om något, CES själv handlar om att få ut budskapet så snabbt och effektivt som möjligt. Åh, och så spännande som möjligt också.

Qualcomm uppnådde verkligen de två första bättre än Intel. Men typiskt ingen kan slå Sony när det kommer till spännande.

Bränsleceller mognat på CES 2016

Business, tech ledarnas utmaning: Att hitta innovation som räknas

Ed Bott Weekly Wrap: CES 2016, Cortana på Cyanogen, mer Windows 10 integritet kerfuffle

CES 2016: Amazon Echo Alexa spelar en huvudroll (och hon är inte ens där)