Telefon spioneri påståendena “katastrofalt” för australiska-indonesiska förhållandet: Carr

Tidigare utrikesminister Bob Carr har beskrivit den senaste diplomatiska rad mellan Australien och Indonesien under spioneri påståendena som “katastrofal”.

Han kallade också på Abbott regeringen att be om ursäkt omedelbart, säger Indonesien känns det behandlas med förakt av Australien.

Carr ifrågasatte om någon givande intelligens skulle kunna vinna på, knacka telefoner av Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono, och andra högre tjänstemän.

“Detta är inget annat än katastrofala”, sade han ABC radio tisdag, lägga den indonesiska allmänheten känns det alltid förlorar i förhållande till utlänningar.

Han kritiserade formuleringen och tonen i premiärministern Tony Abbotts uppsägning av spioneri fordringar i parlamentet på måndag.

“Tonen var alltför avvisande av långt för att ha varit till hjälp,” sade Carr.

Utrikesminister Julie Bishop måste hitta lämpliga ord för att be om ursäkt, sade Carr.

Samtidigt varnar en före detta amerikansk diplomat Australien bör förvänta sig en obekväm månaderna i sina förbindelser med Indonesien.

Men Dr Kurt Campbell, biträdande statssekreterare för Östasien tills i år, säger snabb respons från Jakarta var delvis “ritual”.

“Jag är rädd för att du är i för några obehagliga månader i din bilaterala förbindelser,” han berättade ABC.

Du kommer att få igenom detta och förhållandet kommer att vara stark igen, men det är en ritual kvalitet som jag är rädd att du måste gå igenom.

Campbell avvisade förslag vänligt sinnade nationer inte spionera på varandra.

“Några av de mest känsliga spioneri görs av allierade och vänner”, sade han och tillade Abbott regeringen bör tåla diplomatiska obehag av läckage från tidigare amerikanska National Security Agency medarbetar vände whistleblower Edward Snowden.

De australiska gröna säga en “out-of-control” övervakningskultur har genomsyrat australiska och amerikanska underrättelsetjänster.

“Du är inte tänkt att bryta mot lagarna i det land där du arbetar,” gröna senator Scott Ludlam berättade ABC radio.

Han accepterade det var ett fall för att driva övervakningsinsatser mot terroristnätverk men inte hacka telefonen av en vänlig regional ledare.

“Australien har fångats i detta fall i beteende som är helt oacceptabelt”, säger Ludlam.

De gröna vill Abbott att flytta in aktiv skadekontroll genom en föreslagen parlamentarisk utredning som genomfördes av senatens juridiska och konstitutionella frågor. Förslaget till ny undersökning röstades ner förra veckan, men Ludlam sade gröna skulle försöka att ta upp frågan igen.

Abbott fortsätter att upprätthålla den linje som australiska regeringar, gör ingen kommentar på underrättelsefrågor.

“Jag har inte för avsikt att ändra denna praxis”, sade han till reportrar i Canberra.

Men han medgav att “självklart idag kanske inte är den bästa dagen” i förhållandet mellan Australien och Indonesien, som han beskrev som bra och stark.

Det är i någons intresse att göra något eller säga något som skulle äventyra den relationen, och definitivt jag inte tänker.

Jakarta har återkallat sin ambassadör från Canberra och krävde en fullständig förklaring från den federala regeringen.

Senior federal Labor MP Chris Bowen, som haft ett antal viktiga portföljer inklusive invandring både Rudd och Gillard regeringar, har vägrat att säga om han visste australiska underrättelsetjänsten spionerar på topp indonesiska tjänstemän enligt Rudd regeringen.

“Det skulle vara mycket oansvarigt för mig att göra det”, sade han till reportrar i Canberra på tisdagen.

“Det är en viktig prioritering för Mr Abbott och utrikesministern att ha att göra med detta och att se till att detta förhållande är på rätt köl”, säger Bowen.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze