Tech Guide: Nästa generations 802.11ac Wi-Fi

Den första konsumentaccesspunkter, media broar och USB-adaptrar som använder nästa generations 802.11ac Wi-Fi kommer ut på marknaden – till samma pris som dagens avancerade 802.11n modeller – och de första bärbara datorer med 802.11ac inbyggd tillkännagavs på Computex denna månad.

Det är för tidigt för företag att anta denna högre genomströmning, mindre hävdade 5 GHz trådlösa standarden, vilket inte kommer att ratificeras förrän i februari 2013. 802.11ac erbjuder tillräckligt fördelar, särskilt för BYOD, att du vill börja planera snart – särskilt som det kommer också att kräva mer sofistikerade nätverksarkitektur för att göra det bästa av det.

Buffalo AirStation 1750 är den första 802.11ac routern på försäljning i Storbritannien: det har en rubrik datahastighet på 1.3Gbps i 5 GHz-frekvensbandet, fastän verkliga kapacitet är mycket lägre

Real-world 5 GHz 3-stream, 80MHz-kanaler 802.11ac prestanda (övre streckade linjen) jämfört med 5 GHz 3-stream, 40MHz-kanaler 802.11n (lägre streckad linje)

När Buffalo visade en prototyp 802.11ac enhet på CES i januari i en relativt “ren” miljö med lite störningar, vi såg hastigheter från 776Mbps till över 800 Mbps. I våra tester av Buffalo AirStation 1750, var resultaten mindre uppseendeväckande men ändå imponerande (se ovan): genomströmning kvar på runt 100Mbps på avstånd upp till 10 m, faller till knappt 20Gbps på 30m. Däremot en 3-stream 802.11n-anslutning i 5 GHz-bandet minskade tämligen linjärt från 60Mbps vid 1m till noll på 30m.

Bara för att 802.11ac initialt fokuserat på konsumentprodukter betyder inte att företagen kan ignorera det. I själva verket, med uppkomsten av BYOD, är viktigt för företag att få bra anslutning till konsumentenheter – särskilt om användarna får 802.11ac hemma och klagar över att trådlöst är långsammare och drar mer batterikraft när de är på kontoret.

Dessa hastigheter kommer att möjliggöra snabbare backup, snabbare tillgång till molnresurser och göra videokonferenser och Unified Communications möjliga (i synnerhet med förbättrade hotspot anslutningsnormer som vi kommer att höra mer om i slutet av detta år). Och video är inte bara en fördel för konsumenterna heller, eftersom Matthew Gast av Wi-Fi-hårdvaruleverantör Aerohive påpekar.

Tabletter som iPad och ultratunna bärbara datorer som MacBook Air har inte Ethernet och VGA-portar, så om projektorn har en HDMI-anslutning och du har rätt adapter, är det svårt att ge en presentation. Trådlös projektion och AirPlay skrivbordet strålande lösa problemet. “Det är en form av video streaming som är mycket relevant för företaget”, säger Gast.

Med 802.11ac skulle en tablett få mer som 200-250Mbps “faktiska, användbara genomströmning”, säger Correll. Under de senaste tester, såg han en smartphone leverantör uppnå “220 megabit stabil genomströmning på en smartphone – det är i en orörd testmiljö, men i faktiska användningen, om jag kan få 150 megabits användbar genomströmning som är fem till sex gånger mer än den typiska smartphone eller iPad idag “.

Även i ett litet kontor, kommer bandbredd på ett 802.11n-nätverk falla kraftigt när fyra eller fem enheter ansluter samtidigt. Med fleranvändar MIMO i andra och tredje generationens chipset erbjuder 802.11ac högre sammanlagd bandbredd på flera enheter genom att låta radion att prata med enheter med olika hastigheter samtidigt. En bärbar dator få 450Mbps inte hämmas av långsammare telefoner och surfplattor som ansluter till samma åtkomstpunkt.

Genom att möjliggöra högre hastigheter sparar 802.11ac också makt. “Du har en lägre energi per byte eftersom du har högre verkningsgrad vid samma sändningseffekten”, säger Brian Verenkoff Buffalo Technology. “Radion kan få sova mycket snabbare eftersom det sänder så mycket mer data på den tiden”. Det är dyker upp i tester, enligt Xirrus Perry Correll: “Inte bara 802.11ac ge mer prestanda på små enheter, men även i en del tester har det varit fem gånger mer ekonomiskt batteritid”.

Denna kombination, säger Corell, varför tillverkare som Apple, Samsung och RIM driver 802.11ac – inte bara chip beslutsfattare och åtkomstpunkt leverantörer. Lägre strömförbrukning gör 802.11ac attraktiv för inbäddade och maskin-till-maskin-kommunikation marknaden också, och att i stor skala kommer att bidra till att driva ned priserna.

Rörlighet, Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer, rörlighet, Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: perfekt för den nya Apple iPhone

Trådlösa nätverk har kommit en lång väg sedan de första dagarna av 2Mbps 802,11 i slutet av 1990, är ​​802.11ac utrustning med en fysisk (PHY) dataöverföringshastighet på 1.3Gbps just börjat visas, vilket bör föranleda väl förberedda företag att planera för en ny generation av hög hastighet trådlöst nätverk

För tjugo år, har nätverksadministratörer varit försiktiga med hur de utformar den trådbundet nätverk “, säger Correll,” men för trådlös de är att sätta ett par AP upp på väggen och säger om det finns problem användare kan bara gå tillbaka till trådbundet nätverk. Gartner säger att 80 procent av de nätverk som utformats i dag kommer att vara föråldrad med 802.11ac – om du bara sätta upp en kopplingspunkt var tionde rum, du kommer att misslyckas.

Mellan fler enheter per användare och bättre trådlös genomströmning, kommer företagen behöver för att utforma sin trådlösa infrastruktur för att stödja mycket högre datalaster. Correll föreslår förutsatt att mängden trafik som går via en accesspunkt kommer att öka med fem eller tio gånger, vilket innebär en förändring av strategi. “Idag [företag] distribuera åtkomstpunkter med en enda styrenhet hanterar all trafik och med fem eller tio gånger belastning, är att hela centraliserade kontrollern arkitektur ett problem. – Det blir en enorm choke punkt Du måste distribuera bearbetning, varje accesspunkt måste stödja sin egen trafik utan flyter att backa regulatorn. ”

Ett sätt 5GHz Wi-Fi minskar störningar genom att mindre täckningsområden, vilket också påverkar din planering. “Phasing och strålformning kommer att bidra till utöka räckvidden mer än 5GHz 802.11n lösningar, men det är marginella”, medger Buffalo Verenkov. Detta innebär att du fortfarande behöver för att planera din AP placering noga.

Wi-Fi hårdvara måste vara mer sofistikerade för att få ut det mesta av 802.11ac, varnar David Callisch av företags Wi-Fi leverantör Ruckus Wireless. Standard rundstrålande antenner kommer att orsaka några av samma störningsproblem från enheter och andra åtkomstpunkter som vi ser i 2.4GHz spektrum. Accesspunkter måste erbjuda automatisk automatisk kanalval, som väljer kanaler baserat på genomströmningskapacitet och måste också minska störningar med hög förstärkning riktantenner. I stället för individuella accesspunkter, anser modulära arrayer där du kan koppla in ett nytt nätverk standard: du kommer att kunna använda samma chassi för 802.11ac nästa år, och framtida standarder som 802.11af och 802.11ad i två år.

Det är långt ifrån de första konsument 802.11ac enheter, men de är vad som kommer att driva företaget mot detta nya sätt att distribuera Wi-Fi.

Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: Perfekt för den nya Apple iPhone