Sociala medier orsakar NZ Labour smärtor

Vad kan vi säga om den blivande finansminister som drev en omröstning på sin hemsida om Nya Zeeland budget två dagar innan det hände?

Vad kan vi säga om anhängarna av hans parti som sade att budgeten skulle göra dem sämre, återigen, två dagar innan det skedde?

Och vad kan vi säga om dem som sedan kapade omröstningen så att den senare sade 80 procent av Kiwis trodde budgeten skulle göra dem bättre – igen, innan budgeten faktiskt hände!

Sådan var förlägenhet av den nyzeeländska arbetarpartiet, vars finansiering talesman David Cunliffe förlöjligades förra veckan när frågan togs upp i parlamentet.

Den senaste drama belyser den kamp som Labour i Nya Zeeland har haft med sociala medier och onlinekampanjer.

Striden startade i början av april, när arbetsstödjande Public Service Association union skapat en val skylt konkurrens.

Förbundet webbplats lämnades oövervakat hela helgen, så det var inte länge förrän många anti-vänster poster dök upp efter tävlingen nämndes på olika höger bloggar.

Knappt hade den självutnämnda “Vast högerkantenkomplotten” slutat skratta när Labour själv följde upp med en liknande bredbandskampanj.

Inte bara VRWC ha kul att skapa sina egna anti-arbets skyltar, men Labour också pingade för att bryta mot lagen med dess tillhörande vägarna “stopptecken” kampanj.

En höger bloggare, noterar Labour upprepade sociala medier misslyckas, sedan utmanade partiet att komma fram till en sociala medier kampanj som VRWC inte kunde förstöra.

Naturligtvis bör Nya Zeeland Labour måste berömmas för sina modiga försök på att använda nya sociala medier i sin kampanj, även om dessa försök vänder typiskt vaniljsås.

Jag känner inte till något liknande som den nationella parten har gjort. Hade de sprang sådana kampanjer, jag är säker på vänster bloggare och läsare kan ha lika spelat glatt helvete.

Problemet är, National är förmodligen uppmärksam på riskerna, eftersom David Farrar av den högra lutande Kiwiblog är en av partiets opinionsundersökningar. Tillsammans med sin roll i Internet Nya Zeeland, sin kunskap om bloggosfären och online-världen, mestadels sannolikt råder han National om hur man undviker sådana pratfalls.

Jag antar att frågan är en av trovärdighet. Om en part, oavsett dess politik, inte kan köra en enkel online-kampanj utan pinsamt sig, vad hopp har de att driva ett land ?!

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze