SAP HANA: En realtids utmaning för Oracle välde

När Tom Cruise karaktär i Top Gun utbrast “Jag känner ett behov, behovet av snabbhet”, skulle du bli förlåtna för miste det för en soundbite från en CIO diskutera sina transaktions databaser.

Oavsett om det är en finansiell organisation förutsäga aktiekurser, är en nödvändighet för alla en bank att veta om det kan godkänna ett lån eller en marknadsorganisation inriktning konsumenterna en ny erbjudande, behovet att komma åt, lagra, bearbeta och analysera data så fort som möjligt företag som vill få en konkurrensfördel.

Tillbaka i dagarna av stordator, skulle du hitta programmet och transaktionsdata för rapportering databaser fysiskt lagras i samma system. Detta berodde på applikationer, operativsystem och databaser är utformade för att maximera sina hårdvaruresurser, vilket följaktligen innebar du inte kunde bearbeta transaktioner och rapporter samtidigt. Flaskhalsen här var kostnaden, att om du ville skala, du behövs en annan stordator.

Fords Michael Cavaretta förklarar hur maskin-till-maskin kommunikation och sakernas Internet kommer att kombinera med Big Data för att ge några stora fördelar för företagen.

Efter tillkomsten av klientservrar där applikationer kan köras på en central databasserver via flera och kostnadseffektiva servrar var skalbarhet uppnås genom att helt enkelt lägga till ytterligare applikationsservrar.

Oberoende av detta har en ny flaskhals snabbt etablerat med system som bygger på en enda databasserver och förfrågningar från ständigt ökande applikationsservrar som hamnade orsakar I / O stagnation. Detta problem var överdriven med OLTP (online transaction processing), där rapport upprättande har krävt att systemet samtidigt läsa flera tabeller i databasen. Parallellt med detta servrar och processorer hålls få snabbare, medan skivor (trots framväxten av SSD) var snabbt på att bli en flaskhals för automatiserade processer, som producerade stora mängder data – alltså resulterar i flera rapport förfrågningar.

Nettoeffekten var en nedåtgående spiral där ökningen av användare som kräver en ökning av rapporter från databaserna inneburit en ökning av stora mängder data begärs från diskar som helt enkelt inte var upp till jobbet.

Faktor i data spridning från externa användare som orsakas av Internet och tryckframkallande lagar såsom Sarbanes-Oxley, och kravet på att snabbare analysera mer data har nått en kritisk punkt.

Med data och användarvolymerna ökat med en faktor av tusentals jämfört med I / O-kapacitet av databaser, transaktionsbaserade industrin står inför en utmaning som krävde en dramatisk förändring och förändring. Cue uppkomsten av SAP: s HANA.

2011; SAP meddelade sin nya in-memory plattform HANA, för företagsapplikationer, prata upp potentialen i realtidsanalyser. SAP hävdade HANA skulle göra databaser dramatiskt snabbare, liksom traditionella affärslageracceleratorsystem, men också påskynda fronten, gör det möjligt för företag att köra godtyckliga, komplexa frågor om miljarder poster inom loppet av några sekunder i stället för timmar. Säljarna av gamla äldre traditionella databaser stod inför en stor utmaning, framför allt kungen av dem alla, Oracle.

En av de stora fördelarna med SAP HANA förmåga att köra i realtid är att det erbjuder en icke-krav för dataredundans som den är byggd för att köras som en enda databas.

Med kluster av prisvärda och skalbara servrar, är transaktions och analytiska data köras på samma databas, därmed eliminera olika typer av databaser för olika tillämpningsbehov. Oracle, å andra sidan, har byggt ett imperium på raka motsatsen.

Oracle har blomstrat på en modell där i allmänhet företag börjar med en enkel databas som är utnyttjade för att kontrollera försäljningsorder och säkerställa produkternas leverans till kunder, men när verksamheten växer de behöver flera databaser med olika och mer krävande funktioner.

Funktioner som hanterar kundrelationer, komplexa rapportering och analys driver ett behov av nya databaser som är skild från den faktiska verksamheten, som kräver data som ska flyttas från ett system till ett annat.

Hur gör du din datacenter köra bättre och spara pengar? På IBM: s forskningslaboratorier och anläggningar i upstate New York, är tre idéer översta på människors sinnen: energieffektivitet, övervakning och utnyttjande.

Så småningom, företag har en utbredning av databaser som befintliga inte kan hantera arbetsbelastning, vilket gör det nästan omöjligt att spåra data rörelser, för att inte tala uppnå uppdateringar i realtid. Så medan Oracle marknadsföring maskin är också pitching fördelarna med i-minne via, dess Exalytics apparat, till och in-memory databas Time, är Oracle verkligen ingen brådska bryta denna traditionella modellen för databas utbredning och pengar spinning licenser som komma med det.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Tittar närmare på Oracle Exalytics / Time paket, trots hype, är det bara bara en tilläggsprodukt vilket innebär att en slutanvändare fortfarande behöver en licens för transaktionsdatabas, en annan licens för data warehouse databas och ytterligare en licens för Timesten för Oracle Exalytics.

Dessutom tjänar Oracle bolt-on strategi för att sälja mer av hårdvara råvara och motivera, förvärvet av Sun, allt till en kostnad för kunden.

På grund av Exalytics strategi fortsätter det traditionella kravet på transaktionsdata som ska kopieras från ansökan till lager och en gång till Exalytics, slutanvändaren slutar inte bara med tre kopior av data, de måste också ha tre nivåer av lagring och servrar.

Däremot är SAPs HANA utformad för att vara en enda databas som körs både transaktionsapplikationer och Näringsliv Lager distributioner. Inte bara SAP HANA s en kopia av data ersätta de två eller tre som krävs för Oracle den eliminerar också behovet av materialiserade vyer, redundanta aggregat och index som lämnar en kraftigt minskad uppgifter fotavtryck.

Födelsen och uppkomsten av stora datamängder

Som väntat har Oracle redan loss sina marknadsföringsteam att tout olika påståenden om HANA samt driver en Time like-for-like jämförelse.

Oracle är inställd på att ge en uppdatering på sin molnstrategi. Men det kommer att ha en mycket annorlunda syn på framtiden för molnet än sina konkurrenter.

Om detta är enormt bristfälliga är att Oracle inte erkänna eller erkänna att SAP HANA är en helt ny konstruktion i motsats till en bolt-on strategi. Med SAP HANA är uppgifter helt hanteras och nås i RAM därmed göra sig av med kravet på MOLAP, flera index och andra trimfunktioner som Oracle stoltserar med.

Dessutom, trots vad Oracle kan göra anspråk på, SAP HANA visserligen hantera både ostrukturerade och strukturerade data, samt utnyttja parallella frågor för skalning ut över servernoder. Oracle förmodligen försöker hindra marknaden från att inse att Time med Exalytics paketet fortfarande inte kan skala ut bortom 1TB RAM gränsen, till skillnad från SAP HANA där varje behållare kan lagra upp till 500TB av data all körbar med hög hastighet.

Titta på videon

Med en aggressiv TCO och ROI modell jämfört med en traditionell Oracle driftsättning, SAP HANA visar också en mycket mer kostnadseffektiv. Med prissättning baserad på en inkrementell av 64GB RAM och den totala mängden data som finns i minnet, licenser är fullt inklusive produktion och test / utvecklingskrav samt de nödvändiga verktygen.

Den senaste tillkännagivande att SAP HANA stödjer VMware vSphere ger bolaget en konkurrensfördel, eftersom det gör det möjligt för kunder att tillhandahållande fall av SAP HANA i minuter som VM mallar, samt förstärknings fördelar såsom Dynamic Resource Scheduling och vSphere vMotion.

Genom att virtualisera SAP HANA med VMware, kan slutanvändare snabbt ha flera mindre HANA instanser alla dela en enda fysisk server som leder till ett bättre utnyttjande av befintliga resurser. Med löfte om certifierade förkonfigurerade och optimerade konvergenta infrastrukturer som Vblock runt hörnet, kan SAP HANA apparater levereras med vSphere 5 och SAP HANA förinstallerade inom några dagar, vilket möjliggör snabb utbyggnad för företag.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

HANA och behovet av snabbhet

databas utbredning

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

HANA vs Timesten och Exalytics

SAP omfattar VMware