Salesforce.com preps nya versionen och IdeaExchange

Salesforce.com är mer än ett framgångsrikt mjukvaruföretag med kryptiska slogan “Ingen programvara.” Det är en smart marknadsföring maskin som är på en kontinuerlig kampanj för att marknadsföra sig, införa nya funktioner och tjänster varannan månad som ett sätt att hålla historien levande och kunder. Fältmarskalken, företagets vd Marc Benioff, är en obeveklig evangelist. Det är oklart om den obevekliga marknadsplan driver produktleveransscheman eller tvärtom.

Idag meddelade Salesforce (preannounced) en “preview” av nya funktioner som kommer i nästa version – den 21 i de senaste sju åren av bolagets räkning – på grund senare i år, vilket inkluderar en AJAX-smaksatt användargränssnitt, en mer helt anpassningsbara skrivbord konsol och komponenter, datortelefoni integration med teletjänstcentraler, en omarbetad kalender och integration med Lotus Notes. Inte ett genombrott uppsättning funktioner, men det är konsekvent drumbeaten förbättringar, skapar en förväntan bland användare av långlivade, inkrementella framsteg, utan smärtsamma uppgraderingar cykler.

Som en del av sina ansträngningar samhällsutveckling, salesforce.com lanserat en ny webbplats som ger kunderna möjlighet att kommentera och rösta på nya funktioner, dialogrutan med företagets produktchefer som deltar i diskussionsforum och snart föreslå funktioner. Benioff kallar det ett “IdeaExchange” en “helt nytt sätt att lyssna på kunderna om hur man bygger stora affärssystem, och tillfredsställa sina behov.” Vad är helt nytt med en blogg-liknande plats med kommentarer och röstning är något av ett mysterium, men salesforce.com bör ges kredit för dess direkta användar engagemang tillvägagångssätt, beroende på hur kommentarerna filtreras.

Sajten drivs av CrispyNews, som också har kapacitet för användare att lämna berättelser för publicering på webbplatsen, men salesforce.com har inte aktiverat den funktionen, som skulle vara användbar som en rekommendation motor för vad samhällsmedlemmar bör läsa relaterad. Användare kan skicka den typen av information i kommentarerna, men det är en nivå ner. Naturligtvis är frågan om hur man filtrera innehåll som genereras av samhället på en plats som i grund och botten är avsedd att främja en produkt eller tjänst och skapa en mild (icke-antagonistisk) återkopplingsslingan inte lätt hanteras.

Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app

Salesforce tips dess AI generalplan, förhandsvisningar Einstein

Salesforce Q2 beats beräkningar aktier faller på ljus Q3 vägledning

Salesforce köper BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang

Moln, Salesforce tillför branschspecifika Wave analys app, artificiell intelligens, Salesforce tips dess AI översiktsplan, förhandsvisningar Einstein, Cloud, Salesforce Q2 beats uppskattningar, aktier faller på ljus Q3 vägledning, av stora datamängder, Salesforce köpa BeyondCore: Framtiden för avancerad analys är i sitt sammanhang