Innovationen log jam

Innovation “är för närvarande en oerhört populär, mångfacetterad ord i näringslivet. Söka nya idéer som kan snabbt ut på marknaden för vinst är lika gammal som handel, och verkligheten i vår gränslösa, kräver ständig vaksamhet för att ligga steget före konkurrenterna (eller “störa” dem, till hjul ut en annan överutnyttjas klyscha globaliserad värld ).

När kommer detta låg Innovation Internet Era End? “Av Justin Fox i Wired är en artikel jag har återvänt till en hel del i år och har en direkt inverkan på det nuvarande företaget teknologiindustrin, som en del skulle hävda (inklusive indirekt, Cisco vd John Chambers, vid den övre änden kommer det vägen för Detroit bilindustrin i de 70-talet.

“Vid någon tidpunkt vi verkligen behöver komma bortom den organisatoriska och den digitala, till den verkliga” skriver Justin, som posits tanken att eftersom Internet verklig innovation – verkliga, konkreta framsteg som seminal skapandet av transistorn – har ersatts med försiktig försäkring mot misslyckande.

Historiskt, digitala verktyg för affärsorganisation hade en mindre arbetare revolution fem eller sex år sedan med tillkomsten av läs / skriv Web 2.0 och smartphone och cellulära tjänste framsteg, vilket resulterar i individer innovativt sourcing agila digital produktivitetsverktyg för att få jobbet gjort utanför begränsningar av deras IT tillhanda affärssystem. Den förhållandevis litet antal människor som faktiskt tog dessa “utanför boxen” åtgärder för att få arbete på nya innovativa sätt körde stora risker för företagens påföljd och värre att få sitt jobb gjort. Ironiskt nog observation av de få skapat en stor online tjattrande klass diskuterar möjligheter, ny teknik och idéer som består av personer med liten eller ingen hud i spelet verkliga “riktiga” produkt skapar innovation – med undantag för några utvecklare av digitala produktivitetsverktyg de hoppats ” riktiga “användare skulle anta.

15 år sedan internet blev en stor del av våra liv har markerats här i USA – födelseplats av Internet – av mestadels nedslående ekonomisk tillväxt “, skriver Justin. Internet har haft en enorm inverkan på att trycka ner kostnaden (i vissa fall noll) av nästan vad som helst du kan tänka dig, och på grund av avlägsnande av eventuella hinder för online-publicering har också skapat vad jag har ringt “informations deflation ‘.

Det finns massor av stora fördelar för vår alltmer anslutna digitala världen, med lätthet av upptäckten av rika, kontextuellt länkad information på toppen av listan. Utmaningen för dem som vill förnya främst vinna trögheten i den gamla världen, och de negativa aspekterna av den moderna, och det kan vara mycket svårare och mer politisk än det verkar på en hög nivå. Genomförbart, men kräver mer tydlig, kontextuell tänkande och mindre tillämpning av andras tredje handen idéer – den kinesiska Whispers aspekten av informations Deflation …, ett balanserat styrkort strategi för strategisk ledning i kombination med business transformation initiativ är allmänt lärs ut i handelshögskolor och används inom de flesta av de tillverkande företagen jag har varit inblandad i, tillsammans med SMART filosofi för humankapital “(dvs människor) för att få den faktiska arbetsprocesser gjort.

Som dokument, e-post och arkivering dessa sätt att arbeta fortfarande har sin plats i den digitala eran, men alla är alltför ofta nu en stor flaskhals på grund av den kraftigt ökade klockfrekvensen och informations komplexitet moderna företag. Icke desto mindre är det tillvägagångssätt en berggrund av nuvarande utbildning och operationellt kunnande.

Citera “The Balanced Scorecard institutets webbplats, balanserat styrkort är en strategisk planering och ledningssystem som används flitigt i näringslivet, myndigheter och ideella organisationer världen över för att anpassa verksamheten till den vision och strategi i organisationen, förbättra den interna och extern kommunikation och övervaka organisation prestanda mot strategiska mål.

En vanlig kritik av lagren av ledning innanför företag som polisen anslutning till styrkort statistik och personal S.M.A.R.T. mål av dem som gör det faktiska arbetet är att chefer är bara spade leaners och box symboler, tittar på som andra lyckas eller misslyckas att göra den “riktiga” arbete. Betala incitament ofta knutna till score kort mål trots Kaplan / Norton-systemet inte har tänkts ut eller avsedd för detta.

Jag är säker på att någon där ute skriver eller har skrivit en bok om sociala balanserade styrkort, vävning i alla de välkända attribut för sociala nätverk för företaget: att komma till “riktiga” för att faktiskt göra det snarare än att tala om det är nyckel, som förespråkas av Justin Fox.

Kärnan kulturen i ett företag är en ganska fascinerande enhet. Industriella psykologer vet att du kan eliminera nästan hela personalen i ett företag, och när du påfyllning med nyanställningar samma kulturella styrkor och svagheter i den tidigare inkarnation kommer att dyka upp. Att driva på innovation inom ramarna för ett balanserat styrkort processdriven kultur är möjligt, men kan vara utanför komfortzonen av många.

SAP och Oracle har HANA ( “High Performance Analytic ansökan) och Exalytics respektive som data knaprande motorer som befolkar instrumentpaneler av nyckeltal, att tala det språk som balanserat styrkort. Dessa oerhört kraftfull och snabb in-memory verktyg kommer att påskynda bildandet och analys av business intelligence-data, men de välkända användning av informationen på slutanvändarföretag kommer sannolikt att förbli densamma, pressning värdet av att investera i denna nya teknik .; Lang Davidson och två Johns Seely Brown och Hagel dokumenterade med sin 2009, 2010 och 2011, Big Shift “rapporterade fall, hur ROA (avkastning på tillgångar) prestanda fortsätter sin långsiktiga nedgång till följd av försämrade företagens resultat trots ökad produktivitet av arbetskraft. Alla vet de problem som måste lösas – ökad innovation lika vinster – men konservativa kulturer förståe är ovilliga att bryta formarna som formade dem.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

Applicera ett ytskikt av “social” är på modet som en funktion av otaliga företagsapplikationer i år, rulla upp det hårda arbetet och innovation av ren lek leverantörer och framför allt människor som har använt dessa produkter framgångsrikt. Politiskt, att tillämpa dessa verktyg ovanpå en existerande kultur av scorekort och S.M.A.R.T. mål kan ha oavsiktliga konsekvenser. För de begåvade på nätverk och med vassa armbågar, kan interna företagens sociala nätverk vara en jätte social klätterställning att klättra. Detsamma gäller för de begåvade på att hitta parader att få framför att förvärva beröm för andras ansträngningar, är tillgång till allas verksamhet en skänk från ovan.

Peter Druckers förnuftiga, pragmatiska uttalanden “Det är lättare för företagen att komma med nya idéer än släppa gamla” och “Syftet med ett företag är att skapa en kund” har aldrig varit viktigare, men alltför många låtsas att nya tekniska verktyg samtidigt förlita sig på sina gamla bekanta sätt att göra saker som verklighet.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport