De 10 äldsta, betydande öppen källkod program

Idag är öppen källkod överallt men många peple tror fortfarande på det som är relativt ny. Det är inte. öppen källkod faktiskt går tillbaka flera decennier.

Innan vår resa i vägen tillbaka maskinen även om vi bör gå över vår terminologi. “Öppen källkod,” frasen, går bara tillbaka till den 3 februari 1998. Frasen medvetet valt att separera mer pragmatiska öppen källkod supportrar från de mer idealistiska “fri programvara” gruppmedlemmar. Liter bläck och gigabyte pixlar har spillts på diskuterar skillnaderna mellan dessa två, men för mina syften jag talar om program som kvalificerar antingen definition.

Båda koncepten verkligen har använts länge innan proprietär programvara dök upp. Som Richard M. Stallman, noterade (rms) fri programvara grundare, “När jag började arbeta på MIT Artificial Intelligence Lab 1971, blev jag en del av en mjukvaru sharing community som hade funnits i många år. Delning av programvara inte begränsad till vår viss gemenskap, det är lika gammal som datorer, precis som utbyte av recept är lika gammal som matlagning.

För min lista, bestämde jag också att hoppa över ett stort antal små program, såsom de i NASA COSMIC programvara samling. Några av dessa går tillbaka till 1960-talet. Istället har jag fokuserat på stora program, som fortfarande används idag. Jag också skyldig i tacksamhetsskuld till Black Duck Software berättelse “Oldies but Goodies. Sju projekt arbetar fortfarande Open Source”

Så, utan vidare adjö, från det senaste till det äldsta, här är min lista över äldre betydande open-source projekt.

1) Linux: 25 augusti 1991

Det fanns tusentals öppen källkod program innan Linus Torvalds skrev “Jag gör en (gratis) operativsystem (bara en hobby, inte kommer att vara stor och professionell som gnu) för 386 (486) AT kloner.” Till Minix Usenet-grupp och omedvetet började operativsystemet ångvält som blev Linux. Som sagt, Linux har också blivit den mest framgångsrika av öppen källkod program.

Gallery: De 20 viktigaste händelserna i Linux 20-åriga historia

Linux har blivit grunden för Internet, operativsystem för superdatorer, och, tack vare Android, det blir den mest populära slutanvändaren operativsystem alla. Det fanns visserligen andra fria program släpps 1991 och tidigare, men ingen skulle vara viktigare.

2) Python: 20 februari 1991

Guido van Rossum, Pythons skapare påbörjades arbetet med denna viktiga språk i december 1989. Det var inte förrän i februari 1991 att den släpptes. Sedan dess har enligt Black Duck Softwares Ohloh programmering statistik “Python är den snabbast växande språket i öppen källkod världen mätt i antal deltagare.”

Det är inte bara öppen källkod utvecklare som stöder Python. Även Microsoft tillhandahåller en Python IDE (integrerad utvecklingsmiljö) för Visual Studio.

Tjugo år av Linux enligt Linus Torvalds, Top Holiday Tech Buys … av 1983 (Gallery); Nostalgi Tech 3: Vintage CES hårdvara, Nostalgi Tech 2: 20 Retro PC annonser

Enterprise Software;? Openoffice är död. Leve Libreoffice, Open Onetime MS Office utmanare Openoffice:? Vi kan stängas på grund av minskande stöd, moln, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

3) GNU C-bibliotek (glibc): feb 1988

Som sagt, C är fortfarande en viktig språk öppen källkod cirklar och att göra mycket med C du behöver en bra, generell bibliotek. Under årtionden den viktigaste av dessa bibliotek har varit glibc. De flesta av äran för glibc tidiga framgång går till Roland McGrath. I början av 1988 hade McGrath med tanke på vad som skulle bli glibc “, en nästan komplett uppsättning av ANSI C biblioteksfunktioner.” Från detta arbete skulle våren otaliga program, inklusive Linux.

4) Perl: December 18, 1987

Finns det något system eller nätverksadministratör som helst som inte har skrivit åtminstone ett skript i Perl? Jag tvivlar på det. Larry Wall skapelse har blivit go-to skriptspråk för alla servrar överallt. Inte illa för en l anguage som var “typ av som syftar till att göra awk och sed halv föråldrade.”

5) GNU C-kompilator (gcc): 22 Mars 1987

Om glibc är viktigare än gcc är avgörande. Vid starten, endast gcc stödde C. Idag stöder, för att nämna några, C, C ++, Objective C, Fortran, och Java. Nästan varje fri programvara programvaruprojekt är skyldig en tacksamhetsskuld, och en hel del av sin grund programmering, till gcc.

6) GNU Emacs: 1984

Innan det fanns gcc, den första stora GNU programmet var GNU Emacs programmering redigerare. Medan jag var aldrig galen om det-jag ett VI Guy-jag kunde inte börja räkna hur många program skrivna i GNU Emacs. I själva verket en del människor antar att GNU Emacs var den första versionen av redaktören. Det är inte så. Emacs går faktiskt ända tillbaka till 1972.

Man skulle kunna hävda att dessa tidiga versioner var också fri programvara, och jag skulle inte slåss med dig om det. Det finns ingen tvekan om att sådana tidiga versioner som multicolor Emacs och Gosling Emacs delade både idéer och kod. GNU Emacs, men blev den version som skulle ändra utvecklingen världen.

7) X Window System: 1983

Samtidigt som Emacs och GCC hade börjat rulla, andra vid MIT arbetar på X Window System, en TCP / IP-baserade nätverk fönstersystemet. Ingen visste det vid den tiden, men X Window så småningom skulle bli grunden för alla viktiga Linux och Unix-gränssnitt, och grunden för Mac OS X-gränssnittet.

8) BRL-CAD: Dec 16, 1983

Om du är en utvecklare, har du hört talas om alla dessa program så långt, men jag är säker på att några av er har hört talas om ballistiska Research Laboratory-datorstödd design (BRL-CAD). Detta program, som fortfarande håller på att utarbetas i dag, används av den amerikanska militären för att modellera ballistiska angrepp på fordon.

9) Första Berkeley Software Distribution (1BSD) Unix: 9 mars 1978

Den första öppen källkod operativsystemet var inte Linux. Den äran går till, som Peter H. Salus skrev i ett kvarts sekel av UNIX, Bill Joy första version av BSD Unix. När Unix först dök upp i 1969, var det öppen källkod. Senare var stängd, men BSD, den första gaffeln, höll fri programvara fanan högt. Medan BSD Unix grep aldrig rubriker som Linux har, det är faktiskt mycket viktigt. Förutom BSD “distributioner”, såsom FreeBSD, OpenBSD och NetBSD, både Solaris och Mac OS X fick sin start från BSD Unix.

10) Vista: 1975

Slutligen är det äldsta open-source program som jag känner till som fortfarande vanligt förekommande är en annan du förmodligen inte har hört talas om: Vista (Veterans Health Information System och teknik Architecture). Vista var den första elektronikpatientjournaler (EHR) systemet. Idag, versioner av Vista, som WorldVistA, Medsphere s OpenVista och DSS som används för att föra EHR till läkare och sjukhus i hela USA

Så, som ni kan se, öppen källkod program har inte bara en lång historia, det är också viktigt i betydligt fler ställen än i mjukvaruutveckling. Eftersom det är starten har fri programvara hjälpt oss på ett sätt som vi inte ens känner till.

Så nästa gång, säger någon öppen källkod är inte bra eller trovärdig, bara påminna dem om att det inte bara är stor, har det en bättre och längre meritlista än nästan någon proprietär programvara.

 Berättelser

? Openoffice är död. Länge leve Libreoffice

Onetime MS Office utmanare Openoffice: Vi kan stängas på grund av minskande stöd

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip