Wiko: Möt den kinesiska smartphone tillverkaren med en fransk twist som är inställd på att erövra Europa

Wiko Mobile har varit något på ett fenomen i Frankrike. Lanserades 2011 i staden Marseille, hävdar företaget nu att vara den näst största online smartphone försäljare i Frankrike, med 14,2 procent marknadsandel av denna maj.

BYOD politiken, New Tablet Inköp Checklista, Microsofts senaste mobila plattformar föra tillbaka mer företagsvänliga funktioner, hantera inflödet av Apple-enheter på arbetsplatsen

Enligt uppskattningar från CCS Insight, sålde företaget 1,7 miljoner smartphones i landet under 2013, vilket motsvarar åtta procent av marknaden. Wiko själv hävdar förra årets försäljning nådde två miljoner mobiltelefoner, baserad på GfK forskning siffror.

Wiko s “fransk touch” anses vara en viktig faktor bakom företagets framgång i landet, där man köper “made in France” har blivit en stridssignal av president Francois Hollande regering.

Men George Jijiashvili, analytiker på CCS Insight, påpekar att Wiko sysselsätter bara 65 personer i Marseille, och bara fyra medlemmar av arbetskraften är faktiskt ingenjörer.

Det beror på Wiko är i själva verket nästan helt kinesiska. För att vara exakt, sade Jijiashvili det är allmänt rapporterats att Shenzhen-baserade företag som heter TINNO Mobile Technology äger 95 procent av bolaget och är ansvarig för de flesta konstruktions- och tillverkningsfunktioner.

Långt ifrån “made in France”, är Wiko smartphones faktiskt görs i Kina. Det franska laget fokuserar på uppgifter såsom lokalisering och marknadsföring, säger Jijiashvili.

Wiko vinner något av ett rykte om att vara blyg om att tala om sina kinesiska föreningar, om rapporter om företaget är något att gå efter. Än så länge begäran om bekräftelse om när TINNO förvärvade sin andel, och om 95 procent är korrekt, inte besvarades.

En taleskvinna för företaget noterade att Wiko har ett starkt partnerskap med TINNO, som har sin egen produktionskedjan. “Det ger oss möjlighet att kontrollera produktionen, leverans och kvalitet och som tillåter oss att vara mycket flexibel och lyhörd”, sade hon.

Som ett majoritetsägt kinesiskt företag, är Wiko verkligen en av ett antal företag som planerar att erbjuda ett alternativ till den vanliga Apple iPhone och Samsung Galaxy flaggskepp, med fokus på bra specifikationer och kundservice till låga priser. Alcatel OneTouch ägs av Kina-baserade TCL, till exempel, medan Huawei, Lenovo, ZTE, och Xiaomi alla muscling in på marknaden.

Faktum är att senaste globala smartphone siffror från IDC visar att kinesiska smartphone tillverkare är nu en kraft att räkna med. “Som död funktionen telefon närmar sig snabbare än tidigare, är det kinesiska leverantörer som är redo att inleda tillväxtmarknader konsumenter i smartphones”, säger IDC ledande forskningschef Melissa Chau.

IDC noterade att bland de leverantörer på marknaden, ett brett utbud av kinesiska OEM mer än snabbare än marknaden under andra kvartalet 2014.

I Frankrike har Wiko varit populärt på grund av uppfattningen att smartphones är franska men naturligtvis, det är inte den enda anledningen till företagets framgång hittills. Jijiashvili sade Wiko s USP inkludera sina låga priser, hög spec av sin hårdvara, chic design och även kvaliteten på förpackningen.

Bra kundservice är en annan viktig faktor som driver kundlojalitet. Företaget har också specialiserat sig på Dual-SIM-telefoner och använder den populära operativsystemet Android, nu finns på cirka tre fjärdedelar av smartphones i världen.

Wiko har inte tagit den vanliga vägen till marknaden, dock. Jijiashvili påpekade att företaget inte spendera pengar på stora reklamkampanjer eller anpassa sig operatörer, utan förlitar sig på sociala medier och mun till mun.

Inne i kampen för framtiden för Frankrike mobila marknaden:? Vad händer när SFR slutligen säljs, Virgin Mobile Frankrike byter ägare för € 325, A fritt spelrum över 4G? Hur uppkomling LTE gambit högkant den mobila marknaden i Frankrike

Som bolagets talesman medgav utan omsvep, Wiko gick alla ut till domstol “bloggare och nördar” när man lanserade sin första Android smartphone under 2012 i syfte att penetrera “stängd marknad” av de etablerade smartphone spelare. Företaget använde dessa “nördar” för att skapa och sprida intresset för bolagets smartphones, och fann strategi att vara ganska effektiva.

Företaget är också mycket ambitiöst. Det har redan lanserat sin första LTE smartphone heter Wiko Wax samt en telefon baserad på en okta-core processor. Den har en phablet kallas Slide, men har inga planer ännu att lansera en helfet tablett på grund av graden av konkurrens inom detta segment.

Nu är det för avsikt att replikera dess framgång i Frankrike på andra håll, med planer på att lansera i Storbritannien under hösten. Bortsett från Frankrike, är företaget redan finns, eller planerar att starta verksamhet snart, i Indonesien, Spanien, Portugal, Italien, Tyskland, Schweiz, Belgien, Storbritannien, Algeriet, och Marocko.

Vi vill bli en internationell aktör “Wiko taleskvinna sade.” Vårt mål är inte att välja varje land enligt försäljningspotentialen, men att hitta bra lokal expert och sprida Wiko strategi för att matcha med marknaden.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Ändå är Jijiashvili inte övertygad om att Wiko sätt kommer att vara lätt att genomföra någon annanstans. Han noterade att Wiko kanske hade lite val om sitt beslut att förbli oberoende av operatörerna, eftersom bärarna inte har varit alltför entusiastiska registrerar dig ännu en liten och relativt okänd kinesisk smartphone tillverkare.

I Jijiashvili anser har Wiko gjort ett riktigt bra jobb på att övertyga konsumenterna i Frankrike att det verkligen är ett franskt företag. Dess fokus på design och kundsupport har tjänat det väl, och folk tenderar att gå tillbaka för mer.

Men i länder som Storbritannien smartphone marknaden är mycket mättad och det kommer att vara “tufft” för Wiko att sätta sin prägel där, sade Jijiashvili.

I slutändan handlar det om att varumärket “, sade han.” Det kommer att bli mycket svårt.

Wiko har börjat arbeta med vissa operatörer och “utveckla vårt varumärke över hela världen. Vi arbetar och förlita sig på lokala experter som känner sin mobilmarknaden. Sedan kombinerar Wiko strategi och lokal kompetens, anpassar vi vårt erbjudande och vår meddelande enligt marknaden behöver “, taleskvinna sade.

Samtidigt IDC noterade att de totala globala smartphone transporter under andra kvartalet 2014 nådde en ny kvartalsvis rekord av 295.300.000, och inställd på att överträffa 300 miljoner under tredje kvartalet. Medan Samsung och Apple fortfarande marknadsledare, exempel Nokia visar att ingen leverantör någonsin har råd att vara självbelåtna.

“Om du missar en viktig teknisk steg, kan det vara mycket svårt att komma tillbaka och ännu mer om du inte ändrar din strategi” Wiko taleskvinna sade.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Läs mer från Frankrike