Vad gör du när din mobiloperatör brinner på marken?

Processen att återställa kommunikation efter en stor brand förra helgen i Lærdal, ett område med flera tusen personer på Norges västkust, har börjat på allvar. Även tack och lov ingen dog i branden, har ett antal byggnader förstördes, däribland ett som ägs av Norges största telco Telenor, reduceras till aska av branden.

Bredband uppsving för Norges fiber som vakthund gör Telenor öppnar sitt nät, Norges 4G auktion sveper med mystik vinnare – och en stor förlorare, Vad kommer efter olja och gas? Norge satsar € 60 är det IT-startups

Denna byggnad var den viktigaste kommunikationsnavet både för Lærdal regionen själv och några av dess grannkommuner. “Byggnaden innehöll all telekomutrustning för fast telefoni och internet i Lærdal, en 2G / 3G basstation och anslutningar till 15 basstationer längre nedströms, och de viktigaste fiber backhaul-anslutningar,” Bjørn Amundsen, chef chef för täckning på Telenor , berättade webbplats.

“På sin höjd 15 av våra basstationer i Lærdaland kranskommuner var ned, var 454 fast telefoni kunder i Lærdal och tre andra byar kopplad, och några hundra abonnenter förlorat sina internet-anslutningar”, tillade han.

Norge har åtagit sig sitt andra test av elektronisk röstning. Även säkerhetsfrågor har höjts, all källkod för systemet ligger till grund för prövningen delas med allmänheten.

“Situationen var kritisk direkt, eftersom de lokala krishanteringsteam behövs kommunikation. Dessutom en hel del andra kritiska och viktiga tjänster som bygger på det behövs kommunikation även vår omedelbara åtgärder”, tillade han.

Andra operatörer påverkades också: Netcom, Telenors främsta rival i Norge, hyr fiberkapacitet ryggraden på Telenors backhaul i Lærdal. Som ett resultat, Netcom förlorade anslutning till 14 av dess basstationer i samma område. “Vi förlorade inte någon utrustning i branden, men anslutningar till alla våra basstationer var borta,” Tommy Johansen, chef för täckning på Netcom, berättade webbplats.

Branden rapporterades först till brandkåren vid 11:53 på lördag kväll. Vid 02:33 på söndag, Telenor förlorat kontakten med utrustning i Lærdal, och hade sin första kris arbetsgrupp möte 04:10 på morgonen.

Telco mobiliserade en mobil “täckning på hjul” (ko) lastbil, som innehåller en 2G / 3G / 4G mobil basstation och en elgenerator. På söndag morgon, Telenors tekniker började installera en behållare på platsen för Lærdal nav, bostäder samma utrustning som bränn ner byggnaden hade tidigare haft.

Samtidigt, Netcom skickas i tekniker med reservutrustning och generatorer från Bergen, en stad några 180km bort, enligt Johansen.

Både ko lastbil och behållaren kom i Lærdal under söndag kväll. Vid 22:30 den dagen, Telenor hade en basstation igång av sjukhuset, som fick några av de hundratals personer som skadats av elden, återvänder mobiltäckning till delar av centrala Lærdal.

Dagen efter, den ko lastbilen var på nätet, expandera och lägga 4G data för att ge mer bandbredd.

En bieffekt var att Lærdal kommer att hålla sitt 4G täckning efter kommunikations byggnaden byggs om, vilket innebär att samhället får fjärde generationens mobiltäckning från Telenor ett år tidigare än planerat.

“Situationen just nu är att vi har fem eller sex av basstationerna på nätet igen. Resten kommer på nätet när krisen behållaren är helt installerad, under de närmaste dagarna”, säger Amundsen. Fastnätsabonnenter kommer att börja återansluts i slutet av denna vecka, och alla bör ha sin anslutning restaurerades under veckan.

“Igår började vi ger ut gratis mobil bredbandsroutrar med en gratis två månaders abonnemang, för att få alla på nätet igen. Det är viktigt att personlig trygghetslarm, kortbetalningsterminaler och andra tjänster som bygger på internet-anslutningar är igång så snart som möjligt “, tillade han.

Smartphones, USA: s regering: Sluta använda Samsung Galaxy Note 7 just nu, Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

“Just nu har Netcom normal täckning i centrala Lærdal. Vi har fem av våra 14 basstationer igång igen, resten väntar Telenors slutförandet av anslutningar till krisen container”, säger Netcoms Johansen.

“Vi har sett utmärkt samarbete mellan Telenor och Netcom under dessa dagar av desperata arbetet med att återupprätta näten i Lærdal,” Johansen avslutats.

De kommunikationsproblem under och efter branden har tänt en debatt i Norge runt om statliga medel bör tilldelas stärka mobilnät i Norge, till exempel, med extra redundans för att göra näten mer feltolerant. Vissa kommentatorer pekar på Sverige, där regeringen har tillbringat fem gånger så mycket pengar på detta, jämfört med Norges budgetar.

USA: s regering: Sluta använda Samsung Galaxy Note 7 just nu

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Krishantering

Fortfarande arbete att göra

Mer från Norge