SFR Bouygues tätning nätverksdelning affär för Frankrikes tyst hörn

Gratis kan ha varit sent till festen, men det är redan gjort en stor inverkan och tvingade rivaler att ompröva hur de erbjuder LTE.

Två av Frankrikes största mobiloperatörerna har undertecknat en överenskommelse om att dela varandras nät.

Bouygues Telecom och SFR meddelade på fredagen att de kommer att dela sina befintliga 2G, 3G och 4G-nät i icke-urbana områden, och kommer att skapa ett joint venture för att hantera sina gemensamma basstationer och annan nätinfrastruktur.

Samriskföretaget ska vara igång från 2017, och kommer att vara ansvarig för ett mobilnät som täcker 57 procent av den franska befolkningen. SFR och Bouygues att förbli ansvarig för sina egna separata mobilnät i 32 av Frankrikes stadsområden.

Affären kommer att innebära Bouygues och SFR kan “förbättra sin mobiltäckning och generera betydande besparingar”, enligt de två företagen. Inga ytterligare detaljer om sparandet gavs.

“Varje operatör kommer att behålla sin egen innovationsförmåga, samt kompletta kommersiella och prissättning oberoende, och kommer att fortsätta att erbjuda särskiljande tjänster tack vare fortsatt kontroll över sin stamnät och frekvenser”, säger företagen.

Samtal över en potential, nätverksdelning affären inleddes i juli förra året, och hade satts av företagen som ett sätt att hjälpa påskynda utbyggnaden av Frankrikes 4G-nät, och hjälpa både bärare hantera “djupgående förändringar i den mobila marknaden” – a; hänvisning till den nyligen ankomsten av uppkomling Free.

SFR, Frankrikes näst största flygbolag, har 21 miljoner mobilkunder, medan tredjeplacerade Bouygues har 11.100.000.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Bouygues Telecom startar 4G över Frankrike mobila konkurrensen hårdnar, En miljon 4G användare för Frankrikes tre mobil tungviktare, Orange 4G för att täcka 40 procent av Frankrike vid årets slut

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Mer om mobilen i Frankrike