Samsung X1 Review

Samsungs bärbara datorer är i allmänhet imponerande, men X1 tar det ett steg längre. Med sin ultratunn design och fantastiska bredbilds 14in. skärm, är denna under 2kg notebook rätt i framkant när det gäller design och bärbarhet. Den utför creditably och har bra batteritid, särskilt med tillvalet utökat batteri, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för mobila proffs som behöver en elegant reskamrat med bra multimediafunktioner för de off-duty stunder.

Design

Vid en första anblick är det Samsung X1 slanka dimensioner som fångar din uppmärksamhet. Vid 1,7 kg X1 är knappast en fjäderlätt, men med tanke på att det mäter 33 cm bred och 26 cm djup av 1,9 cm hög vid fronten, som sträcker sig till 2,3 cm på ryggen, Samsung har gjort det bra att hålla systemet så lätt som det är.

De mest betydande funktioner i X1 är dess skärm och tangentbord. Den 14in. bredbildsskärm är utmärkt, vilket ger en upplösning på 1280 x 768 pixlar (WXGA) och en ljus, knivskarp bild. Samsungs Superclear LCD-tekniken gör X1 skärm mer användbar utomhus, men det är ganska reflekterande, vilket ibland gör det svårt att arbeta inomhus om det finns en ljuskälla såsom ett fönster bakom dig.

Tangentbordet har en ny design, mycket tack vare placeringen av den optiska enheten. Detta sitter mellan tangentbordet och skärmen på höger sida, och har ett lock som öppnas vertikalt. Locket känns lite tunn och du bör se till att inte driva det tillbaka längre än dess föredragna rasvinkel. Denna toppmatade optiska enheten konstruktion reducerar X1 skrivbord fotavtryck jämfört med en traditionell utdragbar bricka, men har ett antal konsekvenser för tangentbordet.

Till att börja med finns det inte utrymme för den vanliga raden av funktionstangenter ovanför QWERTY och siffertangenterna. Men skärmens bredbilds innebär att det finns utrymme till vänster och höger om QWERTY-tangenterna, så funktionstangenterna sitter i två kolumner på vänster sida. Detta arrangemang känns perfekt ergonomisk efter en halvtimme eller så användning.

Svårare att vänja sig är det faktum att det finns ingen handleds rastplats under tangentbordet – en styrpinne sitter mellan G H och B-knapparna, lindra behovet av en pekplatta. Vänster och höger musknapp sitta rätt på framkanten av systemet, och även om de fungerar tillräckligt bra, fann vi deras ställning lite besvärlig. Vi missade också handledsstödet, särskilt när man arbetar med X1 sitter på knäna snarare än på ett bord. Tangentbordet i sig känns rimligt, även om tangenterna erbjuder lite mindre motstånd än vad vi i allmänhet gillar när touch typing.

Det finns en enda kolumn med tangenter till höger om QWERTY området. Liksom Infoga och Delete, finns det tre nycklar tillägnad lansera den medföljande AVStation nu programvara – en vardera för musik, bilder och filmer – plus en volym rocker.

AVStation Nu kan köras utan att starta upp Windows, och Samsung ger en liten PC Card-format fjärrkontroll för att styra uppspelning av media. Ljud, levereras via stereohögtalare på ryggen, är imponerande när det gäller kvalitet, men lite kort på volym.

Funktioner />

Samsung X1 drivs av Intels 1.2GHz ultralåg spänning Pentium M 753-processor med 2 MB nivå 2-cache. Grafiken hanteras av GMA900-modulen inom 915GM chipset. Vår granskning enhet kom med 512MB DDR2 RAM, kan utökas till 2 GB. Upp till 128 MB denna systemminne kan beslag av den integrerade grafiken som behövs. Trådlös anslutning finns i form av Intel PRO / Wireless 2915ABG och Bluetooth-moduler, och naturligtvis finns det trådbundna 10/100 Ethernet också. Hårddiskar kommer i 40GB eller 60GB kapacitet, vår granskning enhet har den senare.

På baksidan av systemet saknar kontakter eftersom detta är platsen för batteriet. Standarden 2,600mAh batteri sitter i jämnhöjd med systemet medan 5,200mAh förlängd batteritid (som är ett tillval) sticker ut med ca 2,5 cm och lägger till en liten till vikten. Båda batterierna har en knapp som skjuter upp indikatorlampor som visar hur mycket laddning kvar.

Den vänstra sidan bär extern bildskärm, modem (RJ-11), Ethernet (RJ-45), USB 2.0 och FireWire-portar, plus mikrofon och hörlurar. Det finns också en enda typ II PC-kortplats här. På höger sida sitter två USB 2.0-portar och huvudströmkontakten. På framsidan, precis till höger om musknapp, finns det en kortläsare som accepterar Memory Stick, Memory Stick Pro, SD och MMC-kort.

Förutom den AVStation nu programvara, Samsung ger Norton AntiVirus, Nero Express för att skriva till CD och DVD, och FirstWare Recover Pro, en systemåterställning verktyg som ger både stegvis åter funktionalitet och fullständig återhämtning från en systemkrasch.

Prestanda och batteritid />

Samsung X1 är byggd mer för portablility och batteritid än för hastighet, men som sagt, dess 1.2GHz ULV Pentium M 753 med 521MB DDR2 RAM kommer att hantera vanliga affärsapplikationer och krävande multimediaprogram helt enkelt. Dess Mobile 2002 produktivitet poäng 166 med standardbatteriet monteras är i nivå med Dells Latitude X1 (177), även om båda dessa ultrabärbara är väl bakom de snabbaste bärbara datorer vi har testat, som gör mål en bra bit över 200.

Batteritiden är bra – och i våra tester överstiger Samsungs påstådda timings. Med standard 2,600mAh batteri monterat varar X1 i 3 timmar och 14 minuter (Samsung hävdar 3 timmar), medan med tillval 5,200mAh förlängd batteritid det håller att gå på en imponerande 6 timmar och 45 minuter (Samsung hävdar 6 timmar ). Vi testade med systemet i skrivbordsläge och med skärmen på en medelmåttig ljusstyrka, med skärpta energisparinställningar, bör du kunna få ännu mer batteritid ur systemet.

Slutsats />

Imponerande funktioner i Samsung X1 är dess enastående bredbilds 14in.screen, bra multimediafunktioner och lätt, elegant design. Den toppmatad optisk enhet är ny, och har några plus poäng, men vi fann att avsaknaden av en handledsstöd gjort snabb kontakt skriva lite obehagligt. Om du bär både standard och som tillval förlängd batteritid, har du ett mycket portabelt system som varar i cirka 10 timmar – en hel dags arbete och sedan några – bort från elnätet.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator