Vad är Microsoft SiArch (och varför de anställa en Sun chip kille)?

Vad är en SiArch och som är på det?

Stora datamängder, Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering, Enterprise, Eyeing Oracle Openworld: vad som väntar, Enterprise, Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt, Cloud, Arbetsdag hastigt grepp mitten? market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

De är bara ett par av de frågor som sporrade av denna veckas uppenbarelse som en av de viktigaste utvecklarna av Suns SPARC-arkitekturen, Marc Tremblay, har anslutit sig Microsoft som en Distinguished enginee r. Tremblay kommer att arbeta med SiArch (Strategic Software / Silicon arkitekturer)-teamet på Microsoft.

SiArch är en del av Chief Research and Strategy Officer Craig Mundie domän. Från en färsk platsannons, här är vad SiArch gör

Strategisk Software / Silicon arkitekturer (SiArch, uttalas “psi-ark”) söker en senior teknikchef att samordna insatserna arbetar med en av våra hårdvarupartners, och att iscensätta tvärdivisions utvecklingen av Microsofts tekniska strategi med avseende på den partner, i ett antal kritiska mjukvara / hårdvara gränsområden. SiArch rapporterar till avancerade strategier och policy division och chartras med att säkerställa framgång för nya framsteg inom mjukvara och hårdvara genom att arbeta tvär divisionally att utveckla Microsoft gemensamma strategierna och bygga starka relationer med viktiga hårdvara partner.

Föra chip killar och / eller tidigare Sun folk ombord på Microsoft är inte utan motstycke. Jim Rottsolk, Senior Director of SiArch, är en före detta Cray VD. Och en annan Microsoft Distinguished Engineer, Yousef Khalidi – en fd Sun verktyg computing expert – är en av de viktigaste medlemmarna av Microsoft Red Dog cloud computing laget.

Förutom att samverka direkt med Microsofts viktigaste hårdvara partner, även SiArch hjälper inställd Microsofts strategi i parallella beräkningar, grön databehandling och adaptiva dator arenor (som SiArch arkitekt Ty Carlson bio gör vanligt).

SiArch är inte den enda grupp inom företaget med fokus på de utmaningar som parallell / distribuerad databehandling. En mängd olika lag på Microsoft arbetar för att göra Microsofts operativsystem, verktyg och applikationer bättre kunna dra nytta av parallella, distribuerade och flerkärniga arkitekturer. De långsiktiga Microsoft Tahiti och Midori projekt är båda en del av dessa ansträngningar.

Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering

Kollat ​​Oracle Openworld: Vad som väntar

Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt?

? Arbetsdag griper mid-market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion